Vjeroučitelju opomena, učenik na terapijama

Objavljeno: 7. 4. 2017 u 15:13h

Vjeroučitelj katoličke vjeronauke Filip Maršić koji je, kako tvrde roditelji učenika “Jedanaeste osnovne škole” u Zoviku kod Brčkog, prije dvadesetak dana na času ošamario učenika i dalje predaje u ovoj školi, a za ovaj postupak dobio je samo usmenu opomenu.

Bura poslije incidenta u ovoj školi zbog toga se ne stišava, a vjeroučiteljeve izjave da “to nije bio toliki udarac da bi se digla hajka” dodatno su podgrijale tenzije. Nezadovoljstvo roditelja uslijedilo je nakon što su iz Odjeljenja za obrazovanje u Brčko distriktu istakli da nemaju osnova da kazne Maršića, jer je, kako ističu, utvrđeno da nije bilo nasilja na času. Čekajući izvještaj iz policije, koja još provjerava ovaj slučaj, majka dječaka Zvjezdana Jagatić kaže da je ogorčena zbog neizricanja kazne.

“Zbog zadobijenih trauma Ivano redovno posjećuje psihologa čije usluge moram plaćati jer moje dijete nema zdravstvenu zaštitu. Svjesna sam da se cijeli slučaj zataškava i da će  se nastavnik izvući bez konkretne kazne”, kaže Jagatićeva.

Ona je istakla da joj nije bio cilj da vjeroučitelj Maršić dobije otkaz, nego da snosi kaznu za ono što je učinio.

“Još nismo dobili nikakvo izvinjenje ni od vjeroučitelja, ali ni od škole. Direktor me poslije svega čak nije ni pozvao na razgovor”, ispričala je Jagatićeva i dodala da će njen sin na času vjeronauke ubuduće sjediti u posljednjoj klupi kako ne bi bio blizu vjeroučitelja.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović je istakao da je direktor škole odmah poslije nemilog događaja protiv vjeroučitelja pokrenuo disciplinski postupak i da je dječak podvrgnut ljekarskom pregledu.

“S obzirom na to da nije bilo tragova nasilja, ni fizičkog oštećenja u skladu s tim je donesena odluka i kazna u skladu sa propisima. Koliko mi je poznato vjeroučitelj je dobio usmenu opomenu koja je upisana u njegov dosije”, kratko je rekao Osmanović.

Da je dobio samo opomenu potvrdio je i Maršić koji ističe da je takva odluka bila i očekivana s obzirom na to da, kako tvrdi, na času nije ni bilo nasilja.

“Pregledom je utvrđeno da tu ništa nije bilo i da nema krivičnog dijela. I sve to je tačno, jer se na času ništa ozbiljno nije ni dogodilo, nemam se šta pravdati, ali je očito da neko samo hoće od toga da napravi hampu. Dječak i dalje dolazi redovno na nastavu i cijela priča je bila bez veze”, rekao je Maršić.

Desetogodišnjak iz Zovika je ispričao da ga je sredinom marta ošamario vjeroučitelj, poslije čega je izbačen iz učionice. Dječak je rekao da je na času prošetao do zvučnika kako bi bolje čuo pjesmicu koju je vjeroučitelj pustio đacima, što je naljutilo Maršića. S druge strane Maršić je poslije incidenta rekao da nije tačno da je ošamario učenika.

Roditelji čija djeca pohađaju nastavu ovoj školi uputili su tada otvoreno pismo u kom su naveli da ne dozvoljavaju nekome, pa makar on bio i sveštenik i pod zaštitom Katoličke crkve, da tuče njihovu djecu.

Svi skandali Maršića

Filip Maršić je ranije kao derventski župnik bio poznat po svojim skandaloznim nacionalističkim izjavama i napadima na institucije RS. Župnik je 2013. pravosnažno osuđen zbog napada na službenike pošte koji nisu željeli da dostavljaju pisma na nepostojeću adresu Trg Svetog Jure.

“Sve vas kaznio i potamanio Sveti Jure! I vas, i vašu djecu. Dabogda svi ostali slijepi i hodali ćoravi”, vikao je tada.

Mediji su objavili da je u Beču 2011. godine Maršić rekao da su Srbi iz Dervente “živjeli u šumama gdje su slušali vukove i medvjede”. Kontroverzni župnik je u oproštajnoj misi govorio i o RS poručivši da će: “Doći vrijeme kada će sotoni koja je napravila ovo zlo glava biti smrskana”.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/vjeroucitelju-opomena-ucenik-na-terapijama/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot