Terorizam stalna opasnost za BiH

Objavljeno: 7. 4. 2017 u 12:28h

U BiH nije bilo terorističkih napada u 2016. godini, ali terorizam i dalje predstavlja veliku prijetnju i opasnost za zemlju, posebno zbog konstantne radikalizacije Bošnjaka, što direktno i ekonomski destabilizuje BiH.

Navedeno je to u mapi rizika od terorizma i političkog nasilja za 2017. godinu, koju su izradili američka kompanija “Aon”, vodeća u svijetu u oblasti procjene globalnog rizika na poslovanje kompanija i osiguranja i istraživačka kompanija “Rubini global ekonomiks”, čije je sjedište u Londonu.

Rizik od terorizma i političkog nasilja u BiH pao je sa prošlogodišnjeg visokog na srednji nivo, ali ove kompanije u svom izvještaju naglašavaju da je problem i dalje veoma ozbiljan.

“Oko 300 državljana BiH bore se kao pripadnici terorističkih grupa u Iraku i Siriji, a zapadne vlade i dalje upozoravaju na terorističke prijetnje zbog radikalizacije Bošnjaka u BiH”, istaknuto je u izvještaju.

Dodato je da je i dalje visoka opasnost od građanskih nemira, kao i da postoji rizik od političkog nasilja.

“Institucionalni rizici u BiH su umjereno visoki. Vlasti su slabe i nisu u mogućnosti da odgovore na šokove koji potresaju ekonomiju, dok poslovno okruženje ostaje restriktivno”, navodi se u analizi.

Dodaje se da je BiH nastavila sa pregovorima za priključenje Evropskoj uniji, što bi moglo da pomogne u njenim naporima za ostvarenje reformi i smanjenje korupcije.

“Iako postoji problem političkog zastoja i podjela po etničkim osnovama, rizik od političkog nasilja je srednjeg nivoa”, istaknuto je u analizi.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić ističe da opasnost od terorizma u BiH nije ništa veća nego što je to slučaj u regionu i u Evropi.

“Nikad nije bilo 300 ratnika iz BiH u Siriji i Iraku. Sada ih tamo ima 110”, naglasio je Mektić.

Član Zajedničke komisije Parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić kaže da je tačno da opasnost od terorizma ne prestaje i da se terorističke prijetnje stalno povećavaju radikalizacijom bošnjačkog stanovništva.

“Borba protiv terorizma nije na potrebnom nivou. Očigledno je da veću opasnost od boravka državljana BiH na ratištima u Siriji i Iraku predstavlja njihov povratak. Sklapaju se sporazumi o priznanju krivice sa onima koji se vrate u BiH. Blage kazne teroristima dođu kao svojevrsna amnestija i taj problem ne može biti tako riješen”, kaže Majkićeva.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić ističe da je BiH odavno visokorizična zemlja kad je riječ o terorizmu i vehabizmu, te da je jasno da je mogućnost terorističkog djelovanja u BiH povećana radikalizacijom dijela bošnjačkog stanovništva.

“U analizi se navodi podatak i o mnogo većem broju državljana BiH u terorističkim organizacijama u Siriji i Iraku nego što to prikazuju bezbjednosne agencije u BiH. Činjenica je i da oni koji se sa stranih ratišta vraćaju u BiH nisu adekvatno kažnjeni”, kaže Ćeranić.

Dodao je da opasnost vreba i od velikog broja paradžemata, jer na to do sada nema adekvatne reakcije.

Finansije

U mapi “Aona” navedeno je i da se, uprkos relativno zdravom odnosu između duga i bruto društvenog proizvoda u BiH, vlasti suočavaju sa izazovima u prikupljanju kapitala ili u korišćenju pomoći. Naglašeno je i da dolazi do problema u sistemu nabavki, čime se povećavaju ekonomski rizici.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/terorizam-stalna-opasnost-za-bih/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot