Štednja jača penzije

Objavljeno: 7. 4. 2017 u 15:22h

Stanovnicima Republike Srpske uskoro će prvi put biti omogućeno da putem uplata u dobrovoljni penzijski fond dodatno štede za starost.

Veliki korak u tom pravcu napravljen je juče u Banjaluci gdje je održana osnivačka skupština akcionara Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom, što je označilo početak osnivanja prvog dobrovoljnog penzijskog fonda u RS i BiH, predviđenog i reformskom agendom.

Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS (PREF) i Skupna pokojninska družba Ljubljana, kao najveće društvo za upravljanje penzijskim fondovima u Sloveniji, usaglasili su prethodnih mjeseci sve detalje sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u vezi sa upravljanjem i poslovanjem Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom.

Na jučerašnjoj osnivačkoj sjednici usvojena su interna akta i odluke koje su neophodne kako bi Agenciji za osiguranje RS bio podnesen zahtjev za izdavanje dozvole za rad dobrovoljnog penzijskog fonda.

“Ukupan osnivački kapital će iznositi 4,4 miliona KM, dok je zakonski minimum za osnivanje društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom dva miliona maraka”, saopštio je PREF.

Prvobitni osnivački ulog su uplatili PREF i slovenačko društvo, dok u skladu sa procedurama EBRD-a, nakon dobijanja saglasnosti od strane Agencije za osiguranje RS, EBRD namjerava da izvrši dokapitalizaciju Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom.

“Očekuje se da će u narednih nekoliko mjeseci nadležni organi izdati sve neophodne dozvole za rad Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom i Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda. Nakon procesa osnivanja prvi put će kod nas biti omogućena štednja kroz dobrovoljne penzijske fondove”, istakli su u PREF-u.

Nadležni očekuju da će, kao i u državama sa dugogodišnjim iskustvom poslovanja penzijskih fondova, poslodavci i radnici prepoznati interes da uplaćuju doprinose u dobrovoljni penzijski fond kako bi se, pored penzije iz državnog Fonda PIO, ostvarila dodatna penzija po osnovu štednje u dobrovoljnom penzijskom fondu.

Štednja za penziju kroz fondove ima višedecenijsku tradiciju u najrazvijenijim državama svijeta, te više od 15 godina u državama u okruženju.

Rukovodstvo

Direktor novoosnovanog Društva će, kako je saopšteno, nakon dobijanja saglasnosti od strane Agencije za osiguranje biti Tomaž Završnik iz Skupne pokojninske družbe. Na mjesto izvršnog direktora fonda će doći Gordana Drobnjak koja sada obavlja poslove izvršnog direktora Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/stednja-jaca-penzije/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot