Dok mladi sjede na birou, politika koči reforme

Objavljeno: 7. 4. 2017 u 10:00h

Izazovan politički ambijent koji otežava strukturalne reforme glavni je ekonomski rizik po BiH iznutra, dok se onaj sa vana ogleda u izazovnoj političkoj situaciji u regiji i sporom rastu EU.

Navodi se to u juče objavljenom redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke pod nazivom “Brži rast, više radnih mjesta”, a koji je u svojoj analizi obuhvatio sve zemlje zapadnog Balkana.

Svjetska banka u narednih nekoliko godina za Bosnu i Hercegovinu predviđa blagi ekonomski napredak, koji će prije svega zavisiti od realizacije Reformske agende.

“Vođenje razborite, efikasne i efektivne fiskalne politike, zaštita bankarskog sektora i rješavanje uporne nezaposlenosti i nedovoljne zaposlenosti su od centralnog značaja za Reformsku agendu BiH. Iako deficit i dalje ostaje umjeren, poresko opterećenje je veliko, a javna potrošnja neefikasna, što se dokazuje i slabo ciljanim naknadama”, stoji u izvještaju.

Zaključuju kako stopa nezaposlenosti ostaje velika, uz tek skromna unapređenja na tržištu rada, gdje su u industrijskom sektoru otvorena nova radna mjesta, dok je u poljoprivredi i uslugama došlo do pada zaposlenosti. Smanjena je zaposlenost u javnom sektoru, ali je zato nezaposlenost mladih u zemlji, prema njihovom izvještaju, čak 54,3 odsto.

Indeks potrošačkih cijena je manji iz mjeseca u mjesec, što je uz mali i ograničeni rast plata dovelo do povećanja realnog prihoda. Pojeftinili su hrana, odjeća i obuća, a narasle su cijene alkohola, duhana, stanovanja i komunalija.

Upozoravaju kako bi se fiskalno stanje moglo pogoršati ukoliko ne bude strukturalnih i fiskalnih reformi za smanjenje velikih izdataka za plate u javnom sektoru i unapređenja naplate poreza.

“Rizici vezani za kvalitet aktive banaka i dalje predstavljaju glavnu barijeru za zdrav rast kredita. Sve veći rizici vezani za regulaciju i nadzor nad domaćim bankama mogu ugroziti fiskalnu i finansijsku stabilnost. Iako postepeno opada, udio nenaplativih zajmova u portfelju komercijalnih banaka je i dalje veliki jer dostiže 12,1 odsto ukupnih zajmova. To ugrožava profit i kapital, ograničavajući nove plasmane zajmova i time smanjujući generalno sposobnost banaka da podrže rast”, navodi se u izvještaju.

Sandra Hlivnjak, ekonomista Svjetske banke, kazala je da su strane direktne investicije u BiH usporene u prošloj godini, ali da i dalje ostaju glavni izvor spoljnog finansiranja u regionu.

“Nivo stranih direktnih investicija u BiH i dalje je nedovoljan da značajnije doprinese povećanju ekonomskog rasta BiH, jer u prošloj godini bilježi pad od 1,2 odsto u odnosu na bruto domaći proizvod”, ističe Hlivnjakova.

Zbirno gledano, zemlje zapadnog Balkana su ostvarile veći rast u 2016. nego u 2015. godini,  a ubrzani ekonomski rast je doveo do otvaranja većeg broja radnih mjesta i to najviše u Srbiji.

Realni rast BDP-a u procentima

2015. / 2016. / 2017. / 2018. / 2019.

  • BiH             3,0     2,8     3,2     3,7     4,0
  • Albanija       2,6     3,2     3,5     3,5     3,8
  • Kosovo       4,1     3,6     3,9     4,2     4,4
  • Makedonija  3,8     2,4     2,8     3,3     3,8
  • Crna Gora   3,4     2,1     3,3     3,0     2,0
  • Srbija           0,8     2,8     3,0     3,5     3,5

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/dok-mladi-sjede-na-birou-politika-koci-reforme/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot