Srbac izgubio 5.000 stanovnika

Objavljeno: 5. 4. 2017 u 14:59h

Opština Srbac za proteklih 25 godina ostala je bez gotovo 5.000 stanovnika, a broj ljudi koji trenutno žive u ovoj lokalnoj zajednici gotovo da je identičan popisu stanovništva iz 1910. godine.

Prije 25 godina u Srpcu je živjelo 21.840 stanovnika, a podaci Republičkog zavoda za statistiku RS nakon popisa stanovništva iz 2013. godine govore da na teritoriji ove opštine žive 16.933 stanovnika. Zanimljivo je da je prema popisu iz 1910. godine u Srpcu živjelo 16.740 stanovnika ili samo 193  više nego danas.

Pedijatar lokalnog doma zdravlja Saša Jovičić kaže da se broj novorođene djece smanjuje iz godine u godinu, pa je tako prošle godine rođeno svega 120 beba, za razliku od 2012. godine, kada je rođena čak 181.

“Broj umrlih je već godinama veći od broja novorođenčadi, pa je tako lani umrlo 136 osoba više u odnosu na broj novorođenih. Prije dvije decenije je godišnje rađano po 220 ili više beba, a broj od tada drastično opada. To je zabrinjavajuće i kada je riječ o ovom pitanju bi trebalo organizovati posebnu sjednicu parlamenta”, rekao je Jovičić.

Direktor Centra srednjih škola “Petar Kočić” Milenko Živanić procjenjuje da će u narednoj školskoj godini u prve razrede ove ustanove biti upisano 120 đaka.

“Oni će biti razvrstani u pet odjeljenja, što je za jedno odjeljenje manje u odnosu na prethodnu školsku godinu”, rekao je Živanić.

Profesorica njemačkog jezika i odbornica SDS-a Mara Cvijanović-Delević kaže da je broj srednjoškolaca za proteklih 20 godina smanjen sa 640 na 420. Ona dodaje da je još teže stanje u osnovnim školama, gdje je po popisu iz 1991. godine bilo 2.238 đaka, a ove godine ih ima svega 1.427.

U područnim školama u Gornjoj i Donjoj Lepenici, Gornjim Srđevićima i Liliću upisan je samo jedan prvačić.

“Prijeti nam biološko nestajanje i ne smijemo zatvarati oči pred ovom činjenicom. Mladi iz godine u godinu sve više odlaze u inostranstvo u potrazi za boljim životom, zbog čega moramo odlučno reagovati”, rekla je ona.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević smatra da su stipendije, posao i stimulacije za roditelje glavni aduti pomoću kojih treba spriječiti odliv stanovništva.

“Za isplatu naknada za novorođenu djecu predvidjeli smo 40.000 KM i za razliku od ranijih godina ove naknade ćemo isplaćivati redovno. Prethodna vlast tri godine nije raspisala konkurs za stipendije, a mi ćemo im ove godine isplatiti 50.000 KM. Radimo na privlačenju investitora da bismo zaposlili što više mladih, a predvidjeli smo i subvencije za zapošljavanje u iznosu od 20.000 KM”, naglašava Dragosavljević.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/srbac-izgubio-5-000-stanovnika/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])