Mladi osijede na birou: Prvi posao tek u četvrtoj deceniji

Objavljeno: 5. 4. 2017 u 19:51h

Za razliku od mladih u razvijenim evropskim zemljama, koji počinju da rade još za vrijeme srednje škole, u BiH prvu radnu knjižicu dobijaju i nakon 30 godine života.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS nalazi se preko 37.000 osoba, koje nikada nisu bile u radnom odnosu. Među njima je i blizu 7.000 za završenim fakultetom. Statistika je porazna; ona pokazuje da na birou ima 30.000 ljudi koji do sada nemaju ni dan radnog staža, a koji imaju preko 30 godina starosti.

“Među visokoobrazovanim kadrovima koji do sada nisu uspjeli da upišu nijedan dan radnog staža najviše je finansijskih radnika i ekonomista, diplomiranih pravnika, te profesora razredne nastave. I sa srednjom stručnom spremom, a bez dana staža, najviše je ekonomista, ali i mehaničara i mašinaca, te onih sa završenom gimnazijom” – kaže Vedrana Milinković, portparol Zavoda.

Ona je dodala da je Zavod prošle godine u okviru Projekta zapošljavanja pripravnika zaposlio 345 pripravnika sa visokom stručnom spremom.

Mirko iz Banjaluke je diplomirani ekonomista, ali bez obzira na završen fakultet još nema dana radnog staža. Napunio je 32 godine života.

“Prelomio sam – odlazim iz ove zemlje s ciljem da se više nikad ne vratim. Muka mi je od svega, namještenih konkursa, izmišljenih radnih mjesta. Odlazim u inostranstvo, jer želim da formiram porodicu. Nesreća nas što u četvrtoj deceniji nismo upisali dan radnog staža je u tome što nam očevi i majke nisu političari” – kazao je ogorčeni Mirko, koji će se preseliti u Kanadu.

Stručna sprema      Broj
KV 14.394              SSS 15.601
VŠS 305                 VSS 6,874

  • Radnici bez dana staža

Za one koji nisu te sreće kao Mirko pitanje je kako će da steknu uslove za penziju.

“Nakon srednje škole nije bilo posla, pa sam upisao fakultet u nadi da će nešto da se promijeni. Završio sam pravo, sada imam 31 godinu i diplomu fakulteta, ali posla ni za lijeka” – kaže diplomirani pravnik iz Banjaluke.

S obzirom da, zbog nedostaka posla, mladi u BiH kasno postaju finansijski samostalni, oni potom odgađaju i sve druge životne obaveze i planove kao što je odlazak od roditelja, rješavanja stambenog pitanja, zasnivanje porodice, putovanja i slično sa čime njihovi vršnjaci u inostranstvu nemaju problema.

Podaci Instituta za razvoj mladih “Kult” iz Sarajeva pokazuju da većina naših mladih živi sa roditeljima i nakon završetka školovanja, a samo 8 odsto ih, u dobi od 25. do 30. godine, žive kao podstanari odvojeno od roditelja.

“Kada je u pitanju kupovina stana, mladi žele imati stan, ali nemaju povoljne uslove da ga kupe. Nadaju se samo nasljedstvu ili kreditima na 30 godina, kojih se uglavnom boje” – ističe Ajka Baručić, ekonomski stručnjak iz instituta “Kult”.

Ona navodi da, primjera radi, tek oko 9 odsto mladih u Federaciji BiH je vjenčano, a samo 7 odsto ih ima djecu.

“Više od polovine mladih nije imalo priliku da putuje u inostranstvo u posljednjih 12 mjeseci. Oni koji su putovali najčešće su išli u zemlje okruženja” – navodi Baručićeva.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/mladi-osijede-na-birou-prvi-posao-tek-u-cetvrtoj-deceniji/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])