U Šumama RS slijedi veliko pospremanje

Objavljeno: 1. 4. 2017 u 13:10h

Uprava “Šuma RS” mora obezbijediti profitabilno poslovanje ovog preduzeća na daleko višem stepenu nego što je to sada, a do kraja juna mora definisati program finansijske konsolidacije preduzeća sa tačno utvrđenim mjerama i obezbijediti potpunu likvidnost.

Zaključeno je ovo u petak na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Steve Mirjanića sa menadžmentom “Šuma RS”, Upravnim i Nadzornim odborom. Istaknuto je da preduzeće do kraja ove sedmice treba da donese statut, koji je već duže vrijeme u pripremi, a do kraja septembra mora biti gotov i pravilnik o sistematizaciji i organizaciji.

“Do kraja godine potrebno je donijeti i izmjene Zakona o šumama, čija izrada je u toku, te sprovesti sve mjere Vlade RS u pogledu organizacione, ekonomske i kadrovske osposobljenosti” – saopšteno je iz Ministarstva.

Na sastanku je istaknuto da proizvodnja gubitaka i odstupanje od poslovne politike preduzeća moraju za sobom povlačiti i kadrovske promjene na svim nivoima.

“Rukovodstvo “Šuma RS” mora obezbijediti kontinuirane analize o poslovanju u svim fazama, te mjesečno pratiti ostvarivanje proizvodnje i troškove” – poručili su iz Ministarstva.

Menadžment “Šuma RS” dobio je zadatak da pristupi redefinisanju cjenovnika drvnih sortimenata s ciljem da se izvrše određene korekcije i stave u kontekst tržišta BiH i okruženja. Istaknuto je i da je važno da bude zabranjena praksa da pojedina preduzeća koja se bave finalnom preradom drveta dobijaju veće količine oblovine, koju poslije preprodaju na raznim tržištima.

“Uprava “Šuma RS” mora zabraniti upotrebu kvalitetnog drveta u proizvodnji ogreva za izvoz, što je u proteklom periodu bilo veoma izraženo” – kategorični su u Ministarstvu.

Na sjednici je naloženo da mora biti obezbijeđena maksimalna kontrola poslovanja u svim fazama, posebno u pogledu inspekcijskog nadzora, odnosno šumarske inspekcije, na čemu treba da budu mobilisane inspekcije svih nivoa.

“Od Republičkog inspektorata ćemo tražiti da putem šumarske inspekcije obezbijedi rigoroznu kontrolu primjene Zakona o šumama i svih drugih propisa kojima se reguliše djelatnost ovog sektora, u čemu će imati našu punu saradnju kao i podršku Ministarstva unutrašnjih poslova” – istakli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Savjet za šumarstvo

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS istakli su će u narednih nekoliko dana formirati savjet za šumarstvo koji će predstavljati “metod rada” ministra.

“Zadatak savjeta za šumarstvo biće da ministru daje stručna mišljenja na sva akta iz sfere poslovanja, finansija, proizvodnje, zaštite, reprodukcije šuma i drugih tema” – rekli su u ovom ministarstvu.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/u-sumama-rs-slijedi-veliko-pospremanje/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])