Zanate vraćaju u klupe

Objavljeno: 31. 3. 2017 u 16:27h

Budućim srednjoškolcima u Republici Srpskoj prilikom upisa u predstojeću školsku 2017/2018. godinu biće ponuđena dva nova zanimanja, tehničar CNC tehnologije i tehničar informacionih tehnologija, a u klupe će se vratiti i neki gotovo zaboravljeni zanati.

Naredne školske godine u nekim srednjim školama biće odmrznuta i nova-stara zanimanja, poput obućara, bravara, bankovnog tehničara i drugih, a koje stručnjaci smatraju perspektivnim.

Upisi u srednje škole u RS trebalo bi da počnu polovinom juna, zbog čega su mali maturanti već na mukama kako da izaberu željeno zanimanje. S namjerom da sve bude na vrijeme spremno Ministarstvo prosvjete i kulture RS je na osnovu dostavljenih prijedloga srednjih škola pripremilo Nacrt plana upisa učenika, prema kojem bi ove godine mjesta bilo za oko 11.300 srednjoškolaca.

U Ministarstvu ističu da pri izradi prijedloga plana upisa, školski odbori u obzir uzimaju mišljenje svih društvenih partnera, kao i rezultate ankete koju su sve škole bile dužne da sprovedu među osnovcima.

“U školskoj 2016/17. godini razvili smo nastavne planove i programe za zanimanja optičar, časovničar i zlatar, za koja je tržište rada pokazalo interesovanje. Takođe, prema potrebama privrede, uvedena su i dva zanimanja četvrtog stepena složenosti i to u struci mašinstvo i obrada metala – zanimanja tehničar mašinske energetike, a u struci poljoprivreda i prerada hrane – zanimanje tehničar hortikulture”, rekli su u Ministarstvu.

Direktor Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” Kotor Varoš Danijela Kostić ističe da će, osim za tehničara CNC tehnologije, budući srednjoškolci ove godine imati priliku da se školuju i za zanimanje obućar. S druge strane, učenicima ove godine neće biti na raspolaganju gimnazija, te smjer kuvar i konobar, zbog male zainteresovanosti.

“Za nova zanimanja smo se odlučili zato što je Kotor Varošu potreban taj kadar. U našoj opštini cvjeta mašinska i obućarska industrija”, kaže Kostićeva, koja očekuje da će u srednju školu biti upisano 187 đaka.

I prijedorski svršeni osnovci ove godine će imati priliku da se školuju za zanimanje tehničar CNC tehnologije i tehničar informacionih tehnologija.

Prema riječima predsjednika Aktiva direktora srednjih škola ove regije Valentine Sovilj, biće korekcije i kada je riječ o drugim zanimanjima.

“Umjesto ekonomskog, učenicima će ove godine biti ponuđeno zanimanje bankarski tehničar. Takođe, u Prijedoru đacima na raspolaganju neće biti smjer građevinski tehničar”, rekla je Sovilj i dodala da očekuju manji broj srednjoškolaca, a sve zbog velike migracije stanovništva.

Manjih izmjena u zanimanjima biće i na području sarajevsko-romanijske, bijeljinske, banjalučke i hercegovačke regije.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Bijeljina Radenko Todorović ističe će ove godine biti mjesta za oko 1.000 učenika, što je nešto manje u odnosu na prošlu godinu. Bijeljinskim đacima će, između ostalih, biti na raspolaganju i zanimanje bravar.

Sajam

Ministarstvo prosvjete i kulture RS organizuje početkom aprila Sajam zanimanja, na kojem će promovisati zanimanja koja su potrebna privredi s ciljem da pomogne učenicima da prepoznaju svoje potencijale i sklonosti pri izboru budućeg zanimanja. Dani otvorenih vrata u školama takođe su dobra prilika da škole učenicima i njihovim roditeljima daju sve potrebne informacije važne za upis. Takođe, radi se na unapređenju profesionalne orijentacije učenika kroz timski rad stručnih saradnika u školi.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zanate-vracaju-u-klupe/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot