Kolika je površina BiH: Različiti podaci u insitucijama o veličini zemlje

Objavljeno: 31. 3. 2017 u 20:02h

Popis stanovništa Bosne i Hercegovine obavljen je 2013. godine a čitave tri godine čekalo se na rezultate.

Iako sada konačno znamo koliko nas ima, ne znamo tačno kolika je površina Bosne i Hercegovine, jer institucije navode oprečne podatke.

Tako, Agencija za statistiku BiH na svojoj web stranici navodi da je površina Bosne i hercegovine 51.209 km².

Sa druge strane, Ministarstvo spoljnih poslova je “povećalo” Bosnu i Hercegovinu za nešto više od jednog kilometra kvadratnog, pa prema podacima ove institucije površina zemlje iznosi 52.280 km², piše sarajevski portal “Faktor.ba”.

Savjet ministara je, u odnosu na Agenciju za statistiku, smanjio za nekoliko kilometara kvadratnih i njena površina je 51.197 km².

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Agencija za statistiku BiH istog su mišljenja. Prema njima površina BiH iznosi 51.209 km².

Ovo pitanje izuzetno je bitno za Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da će se podaci morati usaglasiti jer će i to biti samo jedno od pitanja u upitniku EU o prijemu BiH.

Izvor: Faktor.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kolika-je-povrsina-bih-razliciti-podaci-u-insitucijama-o-velicini-zemlje/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])