Niko neće kuću i zemlju na selu?!

Objavljeno: 28. 3. 2017 u 15:33h

Slavojka Petrović iz Teslića ponudila je besplatno kuću i deset dunuma zemlje na korišćenje porodici koja nema krov nad glavom, ali za ovu njenu nesvakidašnju ponudu nema zainteresovanih.

S ciljem da nekome bar malo olakša život, ova humana žena je zakucala na vrata fondacija, centara za socijalni rad, pa čak i siromašnih porodica, ali niko nije pokazao želju da živi na selu i da obrađuje zemlju.

U blizini kuće koja se nalazi u mjestu Vitkovci, osam kilometara od Stanara, ima mnogo sadnica voća, a najbliža osnovna škola udaljena je svega 800 metara.

“Ne boravim u toj kući već 15 godina, jer sam se zbog posla preselila u Teslić. Kuća je u dobrom stanju, okrečena, treba samo prozore prefarbati i malo zastakliti, tako da ko nema krov nad glavom uz malo truda može sebi sviti dostojanstven dom. Osim toga, obrađujući zemlju može proizvesti i hranu”, kaže Petrovićeva i dodaje da kuću ne poklanja trajno, već je ustupa na korišćenje.

Ona priča da je na to odlučila jer je tokom rata, nakon što je protjerana iz te kuće, na svojoj koži osjetila šta znači biti bez toplog doma.

“Znam iz sopstvenog iskustva kako je biti bez krova nad glavom i iz tih razloga želim da se u kuću smjesti baš neko ko teško živi. Mnogo je porodica koje svakodnevno gledam po medijima kako traže pomoć, pa smo se kćerke i ja odlučile na ovaj korak. Bolje je da nekom bude od koristi, nego da zjapi prazna i da propada. Jedini uslov je da porodica plati struju koju potroši”, priča ova humanitarka, koja je pomenuto imanje unazad nekoliko godina prodavala za 20.000 KM, ali kupaca nije bilo.

Petrovićeva naglašava da je veoma iznenađena što se još nijedna porodica nije javila, iako kuća posjeduje sve potrebne uslove za život.

“Što bi rekao naš nobelovac, tamo gdje prestaje logika, počinje Bosna. Jedna porodica koja živi u veoma teškim uslovima me je odbila bez imalo dvoumljenja, poručivši da ne žele obrađivati tuđu zemlju. Odustali su od imanja, uprkos tome što bi im ta “tuđa zemlja” obezbijedila hranu. Izgleda da bi svi radije hljeba bez motike”, kaže Petrovićeva.

Kako bi lakše našla korisnika za imanje, ona se obratila Fondaciji “Humana Srpska” iz Banjaluke, međutim kuću već dvije sedmice, otkako je oglašena ponuda, i dalje niko neće.

“Osim nas, u potragu za porodicom kojoj bismo ponudili kuću i zemlju uključili su se i centri za socijalni rad Banjaluka, Doboj i Stanari, ali još uvijek bezuspješno. Jedna porodica je pristala, ali da im vlasnica prepiše kuću, što je apsurd”, kaže predsjednica Upravnog odbora ove banjalučke fondacije Valentina Kecman.

Ona ističe da fondacija, pored kuće i zemlje, ugroženim porodicama poklanja kravu i kozu, ali ni za životinje nema zainteresovanih.

“Kravu i kozu nam je ustupila jedna farma koja ne želi da životinje budu prodate ili zaklane, već da ih neko hrani, muze i koristi za rasplod ako želi”, govori Kecmanova i ističe da su svi u fondaciji iznenađeni ovakvom situacijom, s obzirom na stanje u društvu.

Neće ni posao

U fondaciji “Humana Srpska” ističu da već duže vrijeme pokušavaju naći i deset građevinskih radnika za potrebe dobojske firme SM PROM, ali ni to im ne polazi za rukom.

“Vlasnik SM PROM-a nam se javio i tražio pomoć u pronalaženju radnika kojima daju poslove u cijeloj RS. Potrebni su im i radnici sa iskustvom i bez iskustva, a u slučaju da nemaju posla u mjestu gdje živi radnik, firma će plaćati prevoz i smještaj u gradu gdje budu radili. Međutim, niko nas nije pozvao, ni da pita kolika je plata”, kaže Valentina Kecman.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/niko-nece-kucu-i-zemlju-na-selu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot