Upozorenje na mraz i poziv voćarima da preduzmu adekvatne mjere zaštite

Objavljeno: 27. 3. 2017 u 19:04h

Priliv hladnog vazduha je jutros izazvao pojavu mraza na širem području Republike Srpske.

Najniže temperature su zabilježene u sjeverozapadnom dijelu RS (od 0 do -4,5 stepena Celzijusa).

Trenutno su ugroženi zasadi kajsije, breskve i ranih sorti šljive, trešnje i višnje, odnosno stabla koja se nalaze u fazi punog cvjetanja.

Zasadi ostalih voćnih vrsta nisu ugroženi.

Pojava mraza očekuje se i sutra, pri čemu je moguća pojava nižih temperatura nego danas, te su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS upozorili proizvođače da preduzmu odgovarajuće mjere.

Treba da izvrše zadimljavanje zasada spaljivanjem vlažnog biljnog ili drugog dostupnog materijala. Mjesta za spaljivanje je neophodno ravnomjerno rasporediti u voćnjacima kako bi se formirao gust dim.

Neophodna je primjena biostimulatora koji ublažavaju stres izazvan niskim temperaturama i pomažu biljkama da se oporave nakon mraza. Biostimulatori se mogu primjeniti prije i poslije mraza.

U zasadima u kojima postoji protivgradna mreža neophodno je pokriti voćnjak jer je pojava mraza ispod mreže manja.

Prethodni period je obilježilo vrlo toplo vrijeme uz srednju temperaturu od 5 do 10 stepeni iznad prosjeka za kraj marta.

Maksimalna dnevna temperatura je u mnogim predjelima prelazila iznad 25°C, a ponegdje je bilo i 28°C.

Zbog vrlo toplog vremena došlo je od naglog razvoja vegetacije, pogotovo voćarskih kultura.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/upozorenje-na-mraz-i-poziv-vocarima-da-preduzmu-adekvatne-mjere-zastite/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot