Ultrazvuk srca čekaju mjesecima

Objavljeno: 25. 3. 2017 u 15:00h

U bolnicama širom Republike Srpske pacijenti mjesecima čekaju na ultrazvučni pregled srca, a najčešći razlog za dugačke liste čekanja su kvarovi na aparatima ili mali broj kardiologa.

Uprkos tome što se zna da je srčani udar vodeći uzrok smrtnosti u RS, mnogi pacijenti ne dobiju šansu da ga spriječe, jer dragocjeno vrijeme gube čekajući da dođu na red za pregled. Sa višemjesečnim čekanjem na ovaj pregled nedavno se susrela i Rada K. iz Prnjavora čija kćerka treba na ultrazvuk srca.

“Zakazali su nam pregled na Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci tek za jun, zbog čega sam odlučila da svoju kćerku odvedem u jednu privatnu kliniku” – rekla je ona.

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS ističu da trenutno pacijente naručuju za početak jula, što znači da je period čekanja na ovaj pregled tri mjeseca.

“Zakazivanje pacijenata za ultrazvuk srca se radi na osnovu preporuke specijaliste, u kojoj se naznači dijagnoza na osnovu koje se određuje stepen hitnosti pregleda. Kada se radi o urgentnim stanjima ne postoje liste čekanja nego se takvi pacijenti pregledaju odmah” – rekli su u UKC-u i istakli da prilikom zakazivanja ultrazvuka srca prednost imaju ratni vojni invalidi, porodice poginulih boraca i onkološki pacijenti koji dolaze na kontrolni pregled.

U UKC-u su naveli da kao najveća zdravstvena ustanova u RS zbrinjavaju pacijente iz čitave Republike i da period od tri mjeseca predstavlja najkraće vrijeme čekanja u regionu.

U bolnici “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru na ultrazvuk srca trenutno čeka 420 pacijenata, a razlog tome je povećan broj onih kojima je neophodan ovaj pregled.

“Na pregled se uglavnom čeka do tri mjeseca, a razlog tome je povećanje broja srčanih bolesnika” – rekli su u prijedorskoj bolnici.

Na jednu od najpouzdanijih metoda u otkrivanju bolesti srca mjesecima se čeka i u dobojskoj bolnici “Sveti apostol Luka”.

“Na pregled trenutno čeka oko 180 pacijenata, ali se taj broj konstantno povećava” – rekli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi i dodali da pacijenti sa teškim srčanim oštećenjima imaju prednost prilikom zakazivanja ultrazvučnog pregleda.

U Bolnici u Istočnom Sarajevu kažu da se u prosjeku na ultrazvučni pregled srca čeka između mjesec i mjesec i po.

“Dužina čekanja obično zavisi od toga da li su u kvaru aparat ili sonda. Rukovodstvo bolnice je trenutno u pregovorima o kupovini sonde za drugi ultrazvučni aparat tako da bi lista čekanja bila znatno smanjena” – rekli su u ovoj bolnici i dodali da na ovaj pregled čeka oko 200 pacijenata.

Nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti RS dr Duško Vulić ističe da je ultrazvuk srca postao jedna od osnovnih pretraga zbog čega dolazi do stvaranja liste čekanja.

“Veliki broj porodičnih ljekara traži da pacijent obavi ultrazvuk srca, a inače bi tu pretragu trebalo da predlažu specijalisti, internisti i kardiolozi. Broj kardiologa kojima mi raspolažemo ne može zadovoljiti te potrebe” – rekao je Vulić.

Lijekovi

Od ukupno 6,8 miliona recepata za lijekove, koje su lani pacijentima propisali ljekari u RS, najviše je bilo onih za visok krvni pritisak, a u Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da su bolesti srca među najčešćima zbog kojih se pacijenti šalju na liječenje u inostranstvo.

“Samo u prošloj godini za liječenje pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima u inostranstvu izdvojeno je sedam miliona KM” – rekli su u Fondu.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ultrazvuk-srca-cekaju-mjesecima/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])