Šećeranu ne želi niko ni upola cijene

Objavljeno: 23. 3. 2017 u 15:23h

Treći pokušaj prodaje imovine bijeljinske “Šećerane”, koja je ponuđena za 11,87 miliona maraka, propao je juče jer ponovo nije bilo zainteresovanih kupaca.

Cijena imovine “Šećerane” je na jučerašnjoj licitaciji bila prepolovljena u odnosu na prvu kada je ponuđena za 23,74 miliona maraka. Nakon što niko nije bio zainteresovan za kupovinu imovine na prvoj licitaciji, uslijedila je druga, koja je doživjela isti epilog. Na drugoj licitaciji vrijednost imovine bila je umanjena za 30 odsto, odnosno 16,50 miliona KM.

“Iako je vrijednost imovine prepolovljena, ponovo se niko nije pojavio na licitaciji. O daljoj sudbini imovine “Šećerane” i načinu njenog unovčavanja odlučiće idućih dana Skupština povjerilaca. Za sada ne znam da li će odlučiti da vrijednost imovine bude dodatno umanjena i ponovo ponuđena na licitaciji”, kazao je stečajni upravnik “Šećerane” Lazo Đurđević.

Predstavnici vijetnamske kompanije “Konstrakšn korporejšn JSC” nedavno su boravili u Vladi RS i iskazali interes za kupovinu “Šećerane”. Đurđević ističe da još nisu dobili ni pismo namjere ni ponudu te kompanije. I u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da ni na njihovu adresu nisu stigle nove informacije od kompanije iz Vijetnama.

“Vlada RS opredijeljena je da “Šećerana” nastavi proizvodnju i završi u rukama kupca koji će nastaviti njenu djelatnost. Podržaćemo isključivo kupce koji su spremni da revitalizuju “Šećeranu”, naveli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Prijedlog za otvaranje stečaja u nekadašnjem gigantu Okružnom privrednom sudu u Bijeljini podnijela je Poreska uprava RS 31. jula 2015. godine. “Šećerana” je Poreskoj upravi krajem 2015. dugovala više od 2,8 miliona maraka, radnicima više od šest miliona, a istu sumu potražuje i preduzeće “Agrokop”.

Račun “Šećerane” blokiran je prije šest godina nakon što je uhapšen njen tadašnji vlasnik Zoran Ćopić. “Šećerana” je 2014. godine prešla u vlasništvo RS, pošto je Ćopić osuđen na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeta imovina vrijedna oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca jednog od najvećih narko-bosova Darka Šarića. Ćopiću je tada, između ostalog, oduzeto i 10,8 miliona akcija Fabrike šećera u Bijeljini, koje čine 51 odsto kapitala tog preduzeća. Taj udio bio je u vlasništvu Ćopićevog preduzeća “Agrokop” iz Banjaluke.

Imovina

Lazo Đurđević je na dosadašnjim licitacijama prodavao imovinu fabrike u kompletu, a riječ je poslovnim i pomoćnim objektima i zemljištu.

Na licitacijama je bila ponuđena i pokretna imovina, odnosno oprema, rezervni dijelovi, alat, zalihe sirovina, potrošni materijal, sjemena i gorivo.

Vrijednost imovine “Šećerane” na licitacijama

  • Prva           23,74 miliona KM
  • Druga         16,50 miliona KM
  • Treća         11,87 miliona KM

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/seceranu-ne-zeli-niko-ni-upola-cijene/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])