Integral ulazi u gradnju cementare?

Objavljeno: 22. 3. 2017 u 15:15h

“Fortis grupi” iz Prijedora i kineskoj državnoj kompaniji CAMCE u izgradnji fabrike cementa u Blagaju kod Novog Grada mogla bi se pridružiti i jedna od najvećih domaćih građevinskih kompanija “Integral inženjering” iz Laktaša.

Pregovori “Fortis grupe” sa kineskim partnerima traju već dugo i posljednja runda održana je prošle sedmice kada su razmotrili pojedinosti o izgradnji zajedničke fabrike. Sada slijede razgovori i sa rukovodstvom “Integral inženjeringa”, koji je nedavno pokazao interesovanje za ovaj projekat vrijedan 120 miliona evra.

Generalni direktor “Integral inženjeringa” Slobodan Stanković istakao je da su i te kako zainteresovani za ovaj projekat jer su, uprkos prirodnim resursima koje ima RS, primorani da cement kupuju u Hrvatskoj i FBiH.

– Sa našim resursima bismo vjerovatno imali jeftiniji proizvod, a to bi nam omogućilo da na tenderima za izvođenje radova idemo sa nižim ponudama kako bismo bili konkurentniji na tržištu – rekao je Stanković.

Direktor “Fortis grupe” Dragan Čorokalo istakao je da bi gradnja fabrike cementa, ako bude sve išlo po planu, mogla početi na jesen.

– Da su razgovori sa predstavnicima kineske kompanije bili finalizovani protekle sedmice, kao što smo planirali, već 15. maja bismo potpisali ugovor. Međutim, studija u vezi sa komercijalno-finansijskim analizama je pokazala da neke stvari treba doraditi i zato se sve pomjera za nekoliko mjeseci – rekao je Čorokalo.

Dodao je da su dobili zaduženje da angažuju domaći institut koji će uraditi dodatne analize u naredna dva mjeseca.

– S tim analizama odlazimo kod naših partnera u Kinu, nakon čega bi trebalo da bude donesena konačna odluka. Mislim da smo približili stavove i da sve ide kako treba i očekujem da će krajem ljeta biti potpisan ugovor – rekao je Čorokalo.

Kompletan projekat procijenjen je na 120 miliona evra, a samo fabrika bi koštala 80 miliona. Procijenjeno je da bi gradnja trajala najmanje dvije godine. Fabrika cementa imala bi blizu 300 zaposlenih, a njen projektovani godišnji proizvodni kapacitet je 870.000 tona cementa.

Podrška

Predstavnici kineske kompanije CAMCE su u više navrata boravili u Prijedoru i Novom Gradu i proučavali projekat. Projekat je podržalo i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS, koje je “Fortis grupi” u kratkom periodu izdalo koncesiju na kamenolom krečnjaka, te vlast u Novom Gradu.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/integral-ulazi-u-gradnju-cementare/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot