Dubai gradi najveći solarni park na svijetu

Objavljeno: 22. 3. 2017 u 13:02h

Državna komunalna firma u Dubaiju završila je radove na solarnoj elektrani snage 200 megavata, mjesec dana ranije nego što je predviđeno u okviru plana da do 2030. godine izgradi najveći solarni kompleks na svijetu, izvještava Bloomberg.

“Prvobitno je bilo predviđeno da solarna elektrana u vrijednosti 327 miliona dolara bude završena u aprilu”, izjavio je Seed Mohammed al-Tayer, izvršni direktor ove komunalne firme.

El-Tayer je rekao da će Uprava za električnu energiju i vodu Dubaija (DEWA) otkupljivati energiju od ove elektrane po cijeni od 5,6 centi po kilovat-satu.

Dubai planira do 2030. godine završiti solarni park kapaciteta 5.000 megavata u naporima da smanji oslanjanje na prirodni gas kao glavni izvor električne energije. Solarno postrojenje, koje je počelo s radom u ponedjeljak, proizvodit će dovoljno električne energije za snabdijevanje 50.000 domova.

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji drže oko 6 posto globalnih rezervi sirove nafte, planiraju do polovine ovog stoljeća potrošiti 600 milijardi dirhama (151 milijarda eura, op.a.) na obnovljive izvore energije, rekao je u januaru ministar za energiju Suhail al-Mazrouei.

Izvor: avaz.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/dubai-gradi-najveci-solarni-park-na-svijetu/||claudebot