Uz suze i znoj do elitne jedinice

Objavljeno: 21. 3. 2017 u 14:42h

Kilometarsko pješačenje pod punom opremom, skokovi u hladnu rijeku, savladavanje iznenadnih prepreka u bilo koje doba dana ili noći samo je dio testa psihofizičke izdržljivosti koji je prošlo 37 kadeta u želji da postanu dio Specijalne antiterorističke jedinice RS.

Riječ je o kadetima šeste klase koji su juče u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača potpisali ugovor za obuku u Policijskoj akademiji za Specijalnu antiterorističku jedinicu.

Ovih 37 budućih specijalaca fizičkom spremnošću i jakom mentalnom snagom i voljom izdvojilo se među 250 kandidata koji su se prijavili na konkurs raspisan prošle godine. Prema njihovim riječima, za vrijeme priprema, a i samih provjera, bilo je mnogo teških sati, ali stisnuli su zube i odlučili da uspiju.

Jedan od njih je i Dušan Bubulj iz Banjaluke, kojem je, kako kaže, čast i zadovoljstvo započeti školovanje za Specijalnu antiterorističku jedinicu.

“Vođen sam patriotizmom i željom za izazovima koje ovaj posao nosi i nadam se da ću ih uspješno izvršavati”, rekao je Bubulj.

U ekstremno teškim situacijama nije se predao ni kadet Milan Golić iz Kotor Varoša, koji je spojio zadovoljstvo sa korisnim.

“S obzirom na to da od malih nogu treniram, fizička spremnost mi nije strana i zbog toga sam se i odlučio da krenem u Policijsku akademiju”, rekao je Golić.

Budućim specijalcima sreću i uspješnu obuku poželjeli su ministar Lukač i načelnik Uprave MUP-a za policijsku obuku Mile Šikman. Lukač je poručio da Uprava za borbu protiv terorizma pri MUP-u Srpske sarađuje sa drugim agencijama s ciljem smanjenja opasnosti od terorizma u BiH.

“Nastavljamo dalje sa obukom mladih, koji su potrebni u našoj najelitnijoj jedinici. Ekipa koju smo prošle godine promovisali privodi kraju pripravnički staž i počinje obuku”, rekao je Lukač.

Dodao je da će uskoro biti raspisan konkurs za 200 kadeta za prijem u Policijsku akademiju. Šikman je kazao da kandidati koji uspješno završe prvu fazu obuke, koja podrazumijeva teorijsku i situacionu nastavu, u drugoj fazi će imati stručno osposobljavanje, odnosno pripravnički staž.

“Kadeti koji polože i stručni ispit zasnivaju stalni radni odnos u MUP-u, raspoređuju se u Specijalnu antiterorističku jedinicu i počinju obuku za policajca specijalistu”, kazao je Šikman.

Kasarna

Govoreći o rekonstrukciji bivše kasarne “Zalužani” Dragan Lukač je istakao da je 6,5 miliona KM trenutno dovoljno da objekti u kasarni budu stavljeni u funkciju i na raspolaganje Specijalnoj jedinici, Jedinici za podršku i određenim upravama MUP-a, kao i Centru za obuku.

“To je važan projekat koji će doprinijeti novom kvalitetu obučavanja i opremanja naših policajaca”, istakao je Lukač.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/uz-suze-i-znoj-do-elitne-jedinice/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot