Na putevima Srpske strada uglavnom omladina: Za dvije godine ugašen 81 život

Objavljeno: 20. 3. 2017 u 10:47h

U protekle dvije godine na putevima u RS se ugasio čak 81 život osoba starosti do 30 godina, pokazuju zvanični podaci iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS.

Iz tih podataka, a kada se sagleda cjelokupna statistika, proističe zaključak da je mlada populacija, uz građane starije od 60 godina, najranjivija u saobraćaju.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, napominje da je statistika poražavajuća, te da je tokom prošle godine poginulo 13 mladih ljudi, starosti između 18 i 21 godinu.

“To je, dakle, daleko najugroženija starosna kategorija. Osim toga, statistika za prošlu godinu pokazuje da je povećan broj vozača koji su izazvali saobraćajnu nezgodu vozeći prije sticanja prava za upravljanje vozilom”, rekao je Radović u izjavi za “Nezavisne”.

Osim toga, kako je dodao, povećan je i broj vozača koji su skrivili saobraćajnu nezgodu, a koji imaju do dvije godine vozačkog iskustva.

“U suštini, svake godine se u vrijeme matura dešava da neko strada i zbog toga ćemo imati preventivnu kampanju, a njeno težište će biti na društvenim mrežama”, rekao je Radović, dodajući da su neke kampanje, čiji je cilj prevencija, već sprovedene.

Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS, ističe i da je najveći broj teže i lakše povrijeđenih osoba starosne dobi od 21 do 30 godina.

“Posmatrajući posljedice po djecu možemo konstatovati da je broj poginule djece manji u odnosu na 2015. godinu”, saopštila je Miljanovićeva.

Po podacima iz MUP-a RS, zbirno gledano, broj poginulih na putevima znatno je smanjen.

“Od 1996. do 2016. godine najmanji broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima i najmanji broj poginulih lica evidentiran je 2016. godine, kada je na putevima RS poginulo 130 lica, tako da se može konstatovati da je to najpovoljnije stanje u pogledu broja poginulih lica zabilježeno od 1996. godine”, naglasila je Miljanovićeva.

Inače, broj automobila, ali i vozačkih dozvola u RS je u porastu. Lani je bilo registrovano 370.767 motornih vozila, što je znatno više u odnosu na godinu ranije, kada ih je bilo 345.636.

U RS su prošle godine bile aktivne 468.803 vozačke dozvole, a godinu ranije njih 465.362.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/na-putevima-srpske-strada-uglavnom-omladina-za-dvije-godine-ugasen-81-zivot/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot