Roditelji bolesne djece ogorčeni zbog tretmana u bolnici: Drvena stolica umjesto kreveta, a u tanjiru muve za 140 KM

Objavljeno: 19. 3. 2017 u 13:46h

Majke koje su platile da budu uz bolesnu djecu tvrde da su dobijale hranu u kojoj plivaju insekti i WC sumnjive čistoće, ali ne i bolnički krevet.

Lavinu su pokrenuli Dalibor i Sanja Mićić, koji su na društvenim mrežama objavili fotografije i komentare o uslovima u bijeljinskoj bolnici, gdje je lječena njihova petogodišnja kćerka.

 Da bi bila uz dijete, majka je za sedam dana u bolnici platila 140 KM, ali za taj novac, tvrdi, nije dobila skoro ništa.

“Morala je dan i noć da bude u pižami i papučama, iako nije dobila krevet, nego samo drvenu stolicu, da sjedi uz dijete. Mogla je da koristi toalet, koji nije bio bog zna kako čist, i hranu od koje bi se i zdrav razbolio” – kaže Dalibor.

“U tanjiru ostaci hrane od prethodnog dana”

Sanja dodaje da je u tanjiru tanke čorbe od krompira i riže nalazila ostatke hrane od prethodnog dana, pa čak i – muve.

“Najstrašnije je što takvu hranu jedu i  bolesnici” – kažu Mićići.

I drugi roditelji žalili su se, preko društvenih mreža i lokalnih portala, na tretman u bolnicma, a najviše pritužbi je bilo na bolnice u Bijeljini i Foči. Nezadovoljnici su se javljali i u našu redakciju, ali nisu bili spremni da otkriju identitet.

“Danas – sutra moje dijete može opet dospjeti u bolnicu, ne želim ništa da rizikujem” – kaže jedna majka.

Direktori bolnica tvrde da je ova priča “prenaduvana”. U Opštoj bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini čak komentarišu da se radi o “samo jednoj majci koja se razgalamila na Fejsbuku”, a da se nije požalili ni načelnici pedijatrije ni direktoru bolnice Siniši Maksimoviću.

“Ona je, kao i druge majke pratilje, dobila tri obroka, upotrebu tuš kabine i toaleta i stolicu. Krevet nije dobila, jer je gužva, a prednost imaju bolesna djeca” – kaže direktor Maksimović.

Na pitanje kako majke, koje umjesto kreveta dobiju drvenu stolicu, provode noći u bolnici, dr Maksimović kaže da “uz dijete u krevetu uvijek ima malo mjesta”.

Direktor bolnice u Foči, Veljko Marić, tvrdi da su priče nezadovoljnih roditelja “čista izmišljotina dokonih portala”.

“Bolnica ima šest kreveta za majke pratilje, za koje boravak plaća Fond. Ako se radi o roditeljima koji nemaju pravo na to, a ipak žele da budu uz dijete, oni će to platiti 20 KM dnevno i dobiti krevet, ali mogu ostati maksimalno tri dana i to samo ako ima mjesta” – tvrdi Marić.

I direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Mirko Stanetić tvrdi da samo u rjetkim slučajevima roditelji mogu ostati na liječenju uz djecu, čak i ako su spremni da plate 45 KM dnevno koliko u UKC košta boravak za pratioca.

“Broj kreveta je ograničen, prednost imaju bolesna dJeca, a ne dolazi u obzir da primimo majku, zato što nemamo krevet” – kaže Stanetić. UKC RS ima 1100 kreveta.

Ministar najavio istragu

Na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS kao u bolnici mogu besplatno boraviti majke koje doje djecu.

Jedan roditelj može na teret Fonda biti pratilac djetetu do šest godina, ako za to postoje medicinske indikacije.

Na besplatnu pratnju majke ili oca pravo imaju i djeca oboljela od malignih bolesti i mališani sa smetnjama u razvoju.

“Svi ostali to moraju da plate, ali nije u redu ako neko plati, a ne dobije odgovarajuću uslugu. Zato ću podrobno ispitati ove slučajeve” – kaže ministar zdravlja RS Dragan Bogdanić.

Preko veze može i besplatno

Majke, koje su kao uz djecu boravile u bolnici, tvrde da oni koji “imaju poznanstva” besplatno ostaju uz djecu.

“Znam da “svojima” ne daju da potpišu formulare i oni borave uz djecu besplatno, a mi koji sve platimo ne možemo danima dobiti ni dijagnozu za dijete, a kamoli lječenje” – poruka je jedne majke iz Semberije.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/roditelji-bolesne-djece-ogorceni-zbog-tretmana-u-bolnici-drvena-stolica-umjesto-kreveta-a-u-tanjiru-muve-za-140-km/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot