Radnici Željeznica RS koji štrajkuju glađu pozvali građane na okupljanje

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 19. 3. 2017

Predstoje nam teški dani, ali mi radnici Željeznica Republike Srpske ćemo istrajati u zaštiti svojih dobara, prava i porodica, poručilo je danas 12 radnika Željeznica RS koji štrajkuju glađu u Banjaluci. Oni su pozvali kolege, radnike i građane RS na okupljanje.

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti u Željeznicama RS koji takođe štrajkuje glađu, rekao je da će se danas u 17 časova štrajkačima u Banjaluci pridružiti još 12 kolega u Doboju koji će takođe štrajkom glađu tražiti redovnu isplatu plata i naknada.

“Sve postojeće stanje u javnim dobrima i servisima RS ukazuje na plan i provođenje stvaranja trusnog područja gdje su sve izvjesniji socijalni nemiri i sukobi neviđenih razmjera. Kome još treba razaranje našeg mira? Da li Vlada kao najodgovornija institucija izvršne vlasti u tome učestvuje? Da li u tome učestvuje institucija predsjednika RS? Mi željezničari nismo meritorni da ocijenimo ove parametre, no njihovu eskalaciju više ne možemo ni da trpimo. Ovim putem pozivamo javnost RS da se aktivno uključe da se riješi postojeća pat pozicija odgovornosti, obaveza i dužnosti da se aktiviraju nadležnosti i provođenje zakona te uključe građani – da se ne čini veća šteta i spriječe rizici koji vode urušavanju i nestajanju RS”, poručili su danas radnici Željeznica RS koji štrajkuju glađu u Banjaluci.

Oni su pozvali Vladu RS na rad i odgovornost, kao i “organizacije od javnog značaja Konfederaciju i Savez sindikata, Boračku organizaciju RS, Crveni krst RS, RTRS”.

Na pitanje u kakvom su stanju radnici koji već četvrti dan štrajkuju glađu, Marin je rekao:

“Držimo se, šta će biti dalje vidjećemo”.

Objasnio je i da je jedan od štrajkača iz Doboja morao da ode da radi iako je prikazao papir da je 48 sati u štrajku.

“Stavili su ga da radi, a da mu ne bi napravili prijavu morao je pristati. To je direktno ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja i materijalnih dobara i neko bi trebao da za to ogovara”, smatra Marin.

Osim socijalnog radnika preduzeća, u proteklim danima niko im se nije obraćao.

“Mi prvenstveno tražimo poštivanje zakona i isplatu plata u skladu sa zakonom. Trebalo bi da sjednu sa nama da se dogovorimo na koji način da izađemo iz ovoga. Mi smo svjesni da niko nema u džepu 20 miliona da isplati, ali niko od njih ne želi da prihvati to da mi nemamo isplatu plata u skladu sa zakonom. Nemamo isplatu toplih obroka, prevoz, kilometar i ostale materijalne troškovi preko 14 mjeseci. Ne možemo da razumijemo, vozovi idu, dobro se radi, a para nema, ne znamo zašto i gdje nestaju te pare”, dodao je Marin.

Radnici Željeznica RS u četvrtak su su organizovali protestnu šetnju od Trga Krajine do parka Mladen Stojanović, tražeći obustavu primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštovanje sudskih izvršnih presuda i pokretanje odgovornosti i smjenu Uprave. Nakon ove protestne šetnje dio radnika odlučio se da stupi u štrajk glađu.

Izvor: Agencije

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Domko baner