Porodice masovno napuštaju BiH: Prodajom imovine pokazuju kako ne misle da se vrate

Objavljeno: 18. 3. 2017 u 13:18h

Oko 5.000 porodica iz BiH su prošle godine spakovale kofere i trbuhom za kruhom napustile zemlju.

Uzme li se da u prosjeku svaka porodica, ima tri člana to znači da je BiH lani zauvijek ostala bez 15.000 građana pokazalo je istraživanje koje je na terenu provela Unija za održivi povratak i integracije BiH.

Najviše porodica je otišlo sa područja Bijeljine – 2.650 i Zvornika – 2.160, dok su iz Brčkog u inostranstvo odselile 1.358 porodica, a iz Drvara – 1.120.

Trend odlaska porodica zabilježen je i u drugim djelovima BiH, a u Sloveniju, Njemačku, Norvešku, Dansku i druge EU zemlje odlaze svi – Srbi, Bošnjaci i Hrvati kojima je zbog hrvatskog državljanstva i pasoša odlazak u EU olakšan.

“Najveći broj odlazaka zabilježen je iz sjeveroistočne Bosne odnosno na području Zvornika, Milića, Bratunca, Vlasenice, zatim Brčkog, Modriče, Šamca, Broda, kao i Kupresa, Grahova i Glamoča. Alarmatno je što stanovništvo odlazi iz opština u koje su se vratili nakon rata u nadi da će započeti novi život, a sada odlaze kako zbog ekonomskih razloga, tako i zbog toga što se ne osjećaju bezbjedno i ne vide ovdje bolju budućnost za svoju djecu – kaže Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije.

Prema podacima ove Unije od 2013. do 2016. godine BiH je napustilo ukupno 90.000 njenih građana.

U namjeri da se što prije domognu inostranstva, građani ističe ona, prodaju sve što imaju od imovine do stoke.

“Bilo je primjera da su porodice plaćale 7.000 KM za ilegalan odlazak iz zemlje rizikujući tako da se nađu u velikim problemima i da ih deportuju iz zemlje u koju odu neleglano”  – navodi Zukićeva.

Demograf Stevo Pašalić kaže da je stanovništvo uvijek emigriralo iz BiH, ali da je ova pojava sada postala masovna i alarmantna.

“Ono što zabrinjava je da se više ne odlazi pojedinačno na rad, nego čitave porodice sa djecom napuštaju zemlju s namjerom da se ne vrate – navodi Pašalić. O tome svjedoče brojne škole za strane jezike koje niču kao pečurke poslije kiše, a većina ih ima posebne kurseve namjenjene djeci.

Pašalić naglašava da je odlazak radno sposobnog stanovništva trenutno najveći problem sa kojim se BiH suočava, a o kojem niko ne vodi računa.

“Nažalost mi ćemo vrlo brzo doći u situaciju da ćemo morati da uvozimo radnike, s tim da smo siromašna zemlja i nećemo imati čime da privučemo radnu snagu, kao na primjer sada Njemačka” – kaže Pašalić.

Smilje zadržalo stanovništvo

U Uniji za održivi povratak i integracije BiH kažu da su primjetili da je odlazak stanovništva iz  Hercegovine smanjen.

“Razlog za to je što je na tom području došlo do razvoja uzgoja i otkupa smilja koje je mnogim građanima pomoglo da nađu izvor prihoda” – navela je Zukićeva.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/porodice-masovno-napustaju-bih-prodajom-imovine-pokazuju-kako-ne-misle-da-se-vrate/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot