Blamaža Savjeta ministara, pogrešna izjava zvaničnika

Objavljeno: 18. 3. 2017 u 16:30h

Samit kojem su u Sarajevu prisustvovali premijeri zemalja zapadnog Balkana i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić okončan je skandalom, jer je Zvizdićev kabinet medijima poslao pogrešnu zajedničku izjavu u kojoj su sublimirani zaključci zvaničnika.

Na adresu medija je u četvrtak iz Službe za odnose s javnošću Generalnog sekretarijata Savjeta ministara BiH upućena zajednička izjava učesnika Samita. Oko 19.45 časova, kada su mnogi štampani mediji završili izdanja, a elektronski bili u drugom dijelu centralnih dnevnika, stiglo je obavještenje da ne koriste tu verziju izjave jer je podložna izmjenama i da nova stiže sutradan. Ipak, novi tekst zajedničke izjave stigao je isti dan oko 22 časa. Zbog toga je javnost pogrešno informisana o zaključcima sa Samita, a Zvizdićevi saradnici upisali još jednu blamažu.

To im je bio drugi ozbiljan gaf za tridesetak dana, jer je početkom februara u saopštenju za javnost nakon sastanka sa Zvizdićem poslata izmišljena izjava predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova da je on “protiv stvaranja novih entiteta”, što je izazvalo oštru reakciju iz Hrvatske.

Poređenje dvije verzije zajedničke izjave otkriva brojne kozmetičke, ali i mijenjanje suštinskih stavova. U prvoj verziji je navedeno “u ovom trenutku posebno potvrđuje našu snažnu posvećenost izbjegavanju i prevazilaženju bilateralnih sporova u najkraćem mogućem roku”, dok je u drugoj taj dio zajedničke izjave drugačiji.

“U ovom momentu posebno mi ponovo ističemo našu snažnu posvećenost rješavanju tekućih bilateralnih pitanja u što kraćem roku” – piše u drugoj verziji zajedničke izjave, gdje je vidljivo da nema važne riječi “izbjegavanje”.

Promjene su vidljive i u nastavku izjave, pa čak i u nazivu poglavlja. U prvoj verziji je međunaslov glasio “Zajedničko tržište zapadnog Balkana”, a u drugoj “Dalja privredna saradnja na zapadnom Balkanu: Razgovor o jedinstvenom tržištu”. U tom dijelu, u prvoj verziji, pominje se izvjesna mapa puta koje u novoj verziji nema.

U Službi za informisanje Generalnog sekretarijata Savjeta ministara kazali su da su oni bili više servis za slanje zajedničke izjave i da se za više informacija obratimo službeniku za odnose s javnošću u Zvizdićevom kabinetu Ameli Mulavdić. Ona je kazala da su zvaničnici na ručku dogovorili da budu dorađene određene stvari u zajedničkoj izjavi i da je njena greška u tome što je htjela da mediji na vrijeme dobiju izjavu, a ne da je čekaju satima.

“Požurila sam da mediji ne bi čekali i zato je otišla prva izjava koji su zvaničnici kasnije doradili na ručku, poslije čega je poslata druga verzija” – kazala je Mulavdićeva.

Politički analitičar Ivana Marić ističe da je ovakvo ponašanje nedopustivo, pogotovo imajući u vidu da je riječ o veoma važnom događaju i da je ovo već drugi gaf službenika u kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara u veoma kratkom periodu.

“I jednom je previše da bude napravljen ovakav propust, a kamoli dva puta u kratkom periodu. U ovakvim situacijama je svaka riječ bitna, a posebno se ne bi smjelo izlaziti u javnost sa dokumentom koji nije potpisan i potvrđen od strane učesnika skupa” – istakla je Marićeva.

Naglašava da je vrijeme pokazalo da se ne može manipulisati informacijama.

“To čitaju i savjetnici drugih strana i ne mogu biti prezentovane liste želja, već mora biti ispoštovano i šta drugi kažu” – zaključila je Marićeva.

Suštinske izmjene

1. verzija: Dok pojedinačno napredujemo na tom putu, svjesni smo činjenice da jedini način za ostvarivanje ove evropske sudbine jeste da udružimo snage kao region.

2. verzija: Dok pojedinačno napredujemo ka evropskoj perspektivi, svjesni smo nužnosti da udružimo svoje snage i djelujemo kao jedinstven region.

1. verzija: U ovom trenutku posebno potvrđujemo našu snažnu posvećenost izbjegavanju i prevazilaženju bilateralnih sporova u najkraćem mogućem roku.

2. verzija: U ovom trenutku posebno, mi ponovo ističemo našu snažnu posvećenost rješavanju tekućih bilateralnih pitanja u što kraćem roku.

1. verzija: Zajedničko tržište zapadnog Balkana

Želimo napraviti odlučan korak naprijed u ovom pravcu stvaranjem zajedničkog tržišta zapadnog Balkana koje će biti odskočna daska prema jedinstvenom tržištu EU. To podrazumijeva izradu mape puta u kojoj će biti utvrđeno sljedeće:

I) zajedničko tržište za robu, usluge i kapital,

II) slobodan protok kvalifikovane radne snage,

II) zajedničko digitalno tržište,

IV) dinamičan prostor za investicije.

2. verzija: Dalja privredna saradnja na zapadnom Balkanu: Razgovor o jedinstvenom tržištu

Predlažemo da naši predstavnici, zajedno sa Savjetom za regionalnu saradnju i uz podršku Evropske komisije, počnu raditi na izradi prijedloga za zajednički pristup ka jačanju privredne saradnje na zapadnom Balkanu putem različitih inicijativa kako bi se izložile na samitu u Trstu, što bi uključivalo npr. inicijative o protoku robe, usluga i kapitala, slobodnom kretanju kvalifikovane radne snage, zajedničkom digitalnom pristupu, te dinamičnom prostoru za investicije.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/blamaza-savjeta-ministara-pogresna-izjava-zvanicnika/||claudebot