Pasoš čeka 36.000 ljudi, rokovi cure

Objavljeno: 17. 3. 2017 u 13:08h

Strah da će doći do blokade u izdavanju pasoša natjerao je građane na šaltere, a na putnu ispravu trenutno čeka više od 36.000 stanovnika BiH.

Novi dobavljač pasoških knjižica još nije izabran iako ugovor sa trenutnim dobavljačem, kompanijom “Milbauer”, ističe za pet dana. Ako izbor novog dobavljača ne bude obavljen do 21. marta, nove pasoše neće moći dobiti ni oni čiji zahtjev ne bude riješen do tada, niti će biti primani novi zahtjevi za izdavanje putne isprave.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Radivoje Trbić kaže da procedura izdavanja pasoša počinje podnošenjem zahtjeva za izdavanje pasoša nadležnom ministarstvu unutrašnjih poslova. Zahtjev potom stiže u IDDEEA, a ona ga prosljeđuje svojoj kancelariji u kompaniji koja je zadužena za izradu pasoških knjižica.

“Oni tada izvrše pretpersonalizaciju i šalju na izradu pasoške knjižice. Kad pasoš bude izrađen, dostavljaju ga u IDDEEA gdje bude izvršena personalizacija, odnosno unošenje personalnih podataka koji ne smiju biti nigdje izvan agencije. Nakon toga mi vršimo kontrolu i ako je sve u redu, gotove pasoše vraćamo MUP-ovima”, kaže Trbić.

Dodaje da je u proceduri trenutno 36.440 zahtjeva za izdavanje pasoša, što je više nego dvostruko veći broj od uobičajenog.

“Za 177 zahtjeva je prekoračen rok od 30 dana za izdavanje, ali najviše tri dana. Nemam podatke da li štampanje pasoša kasni zbog izrade, jer je to teško reći zbog činjenice da pasoši često u MUP-ovima stoje na provjeri, a rok od 30 dana se računa otkad je građanin predao zahtjev. Zahtjev u MUP-u može da iz proceduralnih razloga stoji ponekad i duže od deset dana prije nego što ga pošalju nama. Tako se desi da mi imamo povećanu proizvodnju, a skraćen rok”, rekao je Trbić.

Službenici IDDEEA u sadašnjoj opsadnoj situaciji daju sve od sebe kako bi sve bilo urađeno u skladu sa zakonom i rokovima.

“I IDDEEA i kompanija “Milbauer” imaju dodatni posao angažovanja ljudskih resursa i mašina. To mora biti prilagođeno većem obimu posla i nabavke materijala, jer se radi o neplaniranim količinama. Za sada stižemo da sve uradimo u zakonskim okvirima”, kaže Trbić.

Rast broja zahtjeva za pasošima objašnjava zabrinutošću građana da bi poslije 21. marta, kad ističe sporazum sa “Milbauerom”, mogli ostati bez pasoša.

“Uvjeren sam da se to ipak neće desiti. Štampanje pasoških knjižica od ponoći 21. marta, kad ističe sporazum sa kompanijom “Milbauer”, naručivaćemo od novoizabranog dobavljača. Uvjeren sam da će biti tako. Procedura izbora još je u toku, a ponude su dostavile dvije firme”, kaže Trbić.

Novi dobavljač trebalo je da bude izabran još krajem prošle godine, ali su dva tendera propala zbog proceduralnih grešaka i žalbi francuske firme “Džemalto”. “Džemalto” se žalio i na treći tender koji je IDDEEA raspisala 20. februara, ali je povukao žalbu.

Inače, za razliku od prethodnih sedmica, juče nije bilo većih gužvi na šalterima na kojima građani predaju zahtjeve za pasoše.

IDDEEA je odmah nakon dobijanja zaključka Kancelarije za razmatranje žalbi da obustavljaju postupak na osnovu žalbe “Džemalta”, nastavila postupak nabavke pasoških knjižica u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Utvrđeno je da uslove za nastavak postupka ispunjavaju kompanije “Garsu pasaulis” iz Litvanije i “Milbauer” iz Banjaluke. Iako je procedura nastavljena 8. marta, dobavljač još nije izabran.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/pasos-ceka-36-000-ljudi-rokovi-cure/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot