Sindikati energično protiv smanjenja plata u Elektroprivredi RS

Objavljeno: 16. 3. 2017 u 20:28h

Sindikalci svih preduzeća Elektroprivrede RS jednoglasno su rekli “ne” Pravilniku o radu, koji predviđa smanjenje plata od tri do 12 odsto.

Dokument je predložila uprava preduzeća, a pored smanjenja minulog rada, planirano je rezanje regresa, i ukidanje ogreva i zimnice.

Po tom osnovu, radnici u energetskom sektoru do sada su primali dva bona za struju u vrijednosti od 800 maraka godišnje. Sa zajedničke sjednice izašli su sa samo dva zaključka: stop Pravilniku i hitni pregovori sa upravom.

“Dostavljen je jedan materijal Pravilnika za koga ja smatram da je pisao jedan nižerazredni pravnik iz ERS i ne mogu da shvatim da je uopšte to bio, i mislim da nije bio prijedlog uprave kojim su drastično ugrožavana prava” kazao je Željko Tepavčević, predsjednik sindikata RiTE Gacko.

Da je pravilnik prošao, radnici sa više od 30 godina staža, imali bi platu manju za oko 130 maraka mjesečno. Kako saznajemo, odbijena je treća verzija tog dokumenta, a na njega se nisu potpisali  ni direktori nekoliko zavisnih preduzeća Elektroprivrede. Sindikalci se nadaju da će iz pregovora izaći kao pobjednici.

“Svaka informacija ne bi bila uputna jer smo u pregovorima, i nadamo se da ćemo zaista naći zajedničko rješenje u partnerskim odnosima da riješimo pitanje radnika na najbolji mogući način”, rekao je Nebojša Bjelica, predsjednik sindikata radnika ERS.

Uprava poručuje da je spremna na pregovore sa svojim radnicima, i da će svi njihovi zahtjevi biti razmatrani. Kažu, sindikalci su na jednom frontu već popustili.

“Sa Sindikatom smo  usaglasili da se naknade poput ogrijeva i zimnice ukinu, a da se ne smanjuju plate radnicima. Uslaglašene su i odredbe  po novom Zakonu o radu, a koje se tiču minulog rada”, ističu u Eletroprivredi RS.

Kako saznajemo, sindikalci ni po živu glavu ne daju smanjenje minulog rada. Ipak, poručuju da je uprava pokazala dobru volju, i da nema razloga za štrajkovima koje su ranije pominjali. Pregovori koji bi trebalo da dovedu do kolektivnog ugovora počinju već krajem mjeseca.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/sindikati-energicno-protiv-smanjenja-plata-u-elektroprivredi-rs/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])