Golić: Tražimo lokaciju za zbrinjavanje nuklearnog otpada

Objavljeno: 15. 3. 2017 u 15:24h

Regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH radi na pronalaženju lokacije za zbrinjavanje nuklearnog otpada koji je nastao kao proizvod privrednih aktivnosti nekih ranijih privrednih subjekata u Republici Srpskoj, izjavila je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić.

Golićeva je istakla da je riječ o malim količinama nuklearnog otpada koje posjeduje Republika Srpska, a koje nisu ni slične onima koje Hrvatska zagovara da odlaže u Dvoru na Uni.

“Male količine nuklearnog otpada u Republici Srpskoj konzervisane su i nalaze se u skladištima i nisu uopšte opasne po zdravlje stanovništva”, navela je Golićeva.

Ona je rekla da je dio nuklearnog otpada, kao što su radioaktivni gromobrani, smješten u banjalučkom preduzeću “Čajevec”.

Prema njenim riječima, Regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH, koja je isključivo nadležna za tu oblast, traži lokaciju za zbrinjavanje nuklearnog otpada.

Ona je navela da u tom pogledu u obzir mogu doći napuštene kasarne koje su daleko od vodotokova i naseljenih mjesta na kojoj bi nuklearni otpad privremeno bio smješten do slanja u zemlju porijekla.

Golićeva je podsjetila da BiH prema određenim konvencijama mora iznaći neku lokaciju gdje bi se nuklearni otpad privremeno skladištio dok se ne vrati u zemlju porijekla.

Ona je rekla da nadležni inspekcijski organi Republike Srpske u saradnji sa Regulatornom agencijom za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH rade na pronalaženju lokacije za zbrinjavanje nuklearnog otpada u Republici Srpskoj.

“Nadležni inspekcijski organi Republike Srpske kontrolišu zemljište, vodotokove i kompletnu prirodu u Srpskoj, zbog čega nema nikakve bojazni da će nuklearni otpad biti zbrinut na nedozvoljenoj lokaciji”, zaključila je Golićeva.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/golic-trazimo-lokaciju-za-zbrinjavanje-nuklearnog-otpada/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])