Odlazak u inostranstvo san mnogih u Srpskoj: Profesori njemačkog traženiji nego ikada

Objavljeno: 11. 3. 2017 u 15:46h

Na tržištu rada u RS konstantno raste potražnja za profesorima njemačkog jezika, prvenstveno zbog toga što je sve više onih koji žele da nauče ovaj jezik, kako bi brže otišli u inostranstvo.

U centrima za učenje ovog jezika potvrdili su za “EuroBlic” da iz godine u godinu bilježe sve veći broj polaznika, ali i zaposlenih profesora njemačkog.

Da su oni izuzetno tražena roba, svjedoči i zvanična statistika, prema kojoj su, kad je riječ o nezaposlenima sa visokom stručnom spremom, na drugom mjestu po brzini pronalaska zaposlenja u RS.

Naime, do posla najbrže dolaze profesori matematike i fizike koji u prosjeku čekaju dva, dok pofesori njemačkog jezika na zaposlenje u prosjeku čekaju šest mjeseci.

“U toku 2005. u RS je zaposlen jedan profesor njemačkog jezika, tokom 2010. godine 15, a lane 43” – kaže viši stručni saradnik za informisanje i odnose sa javnošću Zavoda za zapošljavanje RS Vedrana Milinković.

S obzirom na sve veći broj kandidata koji su zainteresovani za učenje njemačkog jezika, u pojedinim centrima konkurs za zaposlenje predavača uvijek je otvoren.

Kao razlog učenja njemačkog jezika, njihovi polaznici često navode studiranje ili zaposlenje u jednoj od zemalja njemačkog govornog područja.

Vladana S, medicinska sestra iz Banjaluke, kaže da njemački jezik uči već četiri mjeseca.

“Još najmanje pola godine ću ići na kurs, kako bih ga što bolje savladala. Planiram da idem da radim u Njemačku, gdje je veoma važno dobro poznavanje jezika” – ističe naša sagovornica.

U agenciji za posredovanje pri traženju posla “Spektar” naglašavaju da je u ne tako davnoj prošlosti malo ko mogao očekivati da će danas vladati velika potražnja za licima koja znaju njemački jezik.

“Prije par godina je, naime, poznavanje engleskog bio uslov za većinu interesantnih kursa za posao. Danas je evidentno veliko interesovanje kako za profesore njemačkog, tako i za osobe koje znaju ovaj jezik “– kaže direktor agencije „Spektar“ Miroslav Vukajlović.

Zainteresovane i domaće i strane firme

Za profesore njemačkog i one koji dobro znaju ovaj jezik, zainteresovane su i njemačke, austrijske i švajcarske kompanija u Srpskoj i BiH.

Takođe, mnoga preduzeća svoje zaposlene šalju na kurseve, da bi savladali njemački jezik. Istovremeno, u domaće agencije koje posreduju pri zapošljavanju, stiže veliki broj zahtjeva poslodavaca iz Njemačke, u kojima se znanje njemačkog jezika postavlja kao prvi uslov za zaposlenje.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/odlazak-u-inostranstvo-san-mnogih-u-srpskoj-profesori-njemackog-trazeniji-nego-ikada/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot