Fakturama pravdali prevare teške 600.000 KM

Objavljeno: 11. 3. 2017 u 11:57h

Bivši direktori Privrednog društva “Planinsko dobro” Milorad Pikula i “Simental centra” Dragan Antelj iz Nevesinja prijavljeni su trebinjskom Okružnom tužilaštvu zbog sumnje da su zloupotrebama oštetili Investiciono razvojnu banku Republike Srpske za 400.000, a “Planinsko dobro” za oko 200.000 KM, saznaje “Glas Srpske”.

Izvještaj protiv njih podnijela je Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

“Osumnjičene M. P. i D. A. teretimo da su tokom 2014. godine u međusobnom poslovanju počinili zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja. Prijavljeni M. P. se tereti i za oštećenje povjerilaca. Svojim radnjama oni su nezakonito pribavili 199.481 marku za “Simental centar”. Osumnjičenom M. P. na teret stavljamo da je za 400.000 KM oštetio IRB RS kao povjerioca privrednog društva “Planinsko dobro” – saopšteno je iz MUP-a RS, ne navodeći druge detalje.

Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni su 22. aprila 2014. godine u ime firmi na čijem čelu su bili u to doba nezakonito zaključili ugovor o ustupanju potraživanja.

“Tim ugovorom precizirano je da “Planinsko dobro” ustupi novac koji im je ranije namjenski odobrila IRB RS “Simental centru”. Osumnjičeni su takav ugovor zaključili iako su znali da njihove firme nemaju međusobnih potraživanja i obaveza” – kazao je izvor blizak istrazi.

Dodao je da su osumnjičeni, s ciljem skrivanja svojih zloupotreba i pravdanja prenosa novca sačinili lažnu fakturu.

“Fakturisane cijene koje je dalo preduzeće “Simental centar” na ime navodne kupovine stoke od “Planinskog dobra” bile su znatno više od tržišnih” – kazao je izvor “Glasa Srpske”.

Nekadašnji direktor “Simental centra ” Drago Antelj nije želio da komentariše optužbe.

“Pravo da kažem nemam pojma o čemu se tu radi. Nemam komentar” – kazao je Antelj.

Komentar Milorada Pikule nismo uspjeli da dobijemo, jer je broj telefona koji je ranije imao isključen. U preduzeću “Planinsko dobro”, koje je u stečaju, niko se nije javljao.

Privredno društvo “Planinsko dobro” prije nego što je otišlo u stečaj povuklo je više od sedam miliona maraka kredita od IRB RS. Međutim i pored toga ovo društvo je poslovalo s gubitkom i nije izmirivalo svoje obaveze. Zbog toga je u novembru 2015. godine Okružni privredni sud u Trebinju donio rješenje kojim se otvara stečajni postupak.

Ranije prijave

Privredno društvo “Planinsko dobro” iz Nevesinja u spornom periodu dobilo je i nezakonit podsticaj od Agencije za agrarna plaćanja RS, iako nije bilo izmirilo obaveze. Isplatu sredstava odobrio je direktor pomenute agencije Milenko Obradović, koji je zbog toga i prijavljen u oktobru prošle godine banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu za nesavjesno poslovanje. Njemu je na teret stavljeno da je 2012. godine neosnovano isplatio premije za podsticaje ovom društvu i za još dvije firme. Obradović nakon podnošenja prijave nije želio da bilo šta komentariše.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/fakturama-pravdali-prevare-teske-600-000-km/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])