Akcija “Twins”: Dvije osobe uhapšene zbog trgovine ljudima i navođenja na prostituciju

Objavljeno: 9. 3. 2017 u 10:57h

Dvije osobe uhapšene su u policijskoj akciji Twins 1 koja je provedena na području sarajevskog naselja Ilidža, a zbog sumnje da su umješane u trgovinu ljudima radi seksualne eksploatacije.

“Nakon višemjesečne intenzivne istrage, jutros su na području opštine Ilidža uhapšene su dvije osumnjičene osobe, koje će nakon kriminalističke obrade biti dovedene na ispitivanje postupajućem tužiocu”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prikupljeni su dokazi sa su osumnjičeni iskorištavali težak socijalni i materijalni položaj žrtava, djevojaka i žena sa područja BiH i Hrvatske, te žrtve vrbovali i transportovali u Austriju i Njemačku kako bi se u njihovoj organizaciji bavile prostitucijom, čime su sticali veliku nezakonitu imovinsku korist.

Priča o “dobrom poslu”

Uhapšenim se na teret stavlja kako trgovina ljudima, navođenje na prostituciju tako i pranje novca. Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima prema osumnjičenima, u skladu sa zakonom.

Akcija je provedena na međunarodnom nivou u saradnji sa institucijama Austrije i Njemačke.

SIPA je sa provođenjem akcije Twins započela u novembru prošle godine, a istovremeno je provedena i policijska akcija “Pismo” i to BiH, Srbiji i Njemačkoj. Tada je uhapšeno ukupno 16 osoba te je razbijena kriminalna grupa koja se bavila trgovinom ljudima i organizovanjem prostitucije na međunarodnim nivou, te pranjem novca.

Tada je, između ostalog, na području Sarajeva uhapšen Almir Hadžiahmetović, koji se sumnjičio za organiziranje prostitucije, te jedan 17-godišnjak.

Oni su zajedno sa ostalim članovima grupe tokom dvije godine iskorištavali težak položaj žrtava iz BiH, Srbije i Ukrajine, uglavnom djevojaka koje su imale i manje od 22 godine koje su seksualne usluge potom pružale na području BiH, Austrije i Njemačke. Tako su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist koja se mjeri stotinama hiljada evra.

Vođa klana je bio iz BiH te je preko ostalih članova kriminalne grupe sa područja Srbije i BiH djevojke za prostituciju vrbovao na teritoriji Beograda, Smedereva, Novog Sada, Kule, Sarajeva te drugih gradova u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Djevojke su u ralje međunarodne trgovine ljudima i prostitucije namamljene pričom o dobrim poslovima i velikom zaradom u inostranstvu. Dame koje su uglavnom poticale iz razorenih porodica pale su u zamku pa su potom odvođene u Njemačku i Austriju gdje su ih iskorištavali za pružanje seksualnih usluga.

Prodavali djevojke na internetu

Organizator kriminalne grupe, koristeći računarske mreže sa područja Bosne i Hercegovine i Njemačke, na stranici www.kaufmich.com, otvarao je žrtvama profile na kojima je davao njihov opis, tjelesnu građu, seksualne sklonosti, godište, cijene seksualne usluge, fotografije, kao i način i mjesto kontakta radi pružanja seksualnih usluga.

Nakon kontakta klijenata na navedenoj stranici sa nekom od ženskih osoba, članovi kriminalne grupe o mjestu, vremenu, vrsti i cijeni seksualne usluge obavještavali su žrtve putem Vibera ili SMS poruka i od njih dobijali povratne informacije o pruženoj seksualnoj usluzi i zarađenom novcu.

Profili djevojaka na navedenom sajtu su,redovno ažurirani eksplicitnim fotografijama i ponudama, a klijenti su nakon pružanja seksualnih usluga ostavljali komentare u vidu utisaka i preporuka za druge klijente. Organizator i članovi organizovane kriminalne grupe, kako se sumnja, na ovaj način ostvarili su korist višu od 150.000 evra.

Izvor: faktor.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/akcija-twins-dvije-osobe-uhapsene-zbog-trgovine-ljudima-i-navodenja-na-prostituciju/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])