Poplave ponovo zahvatile srbačku opštinu

Objavljeno: 8. 3. 2017 u 20:41h

Obilne kiše koje su padale proteklih dana pričinile su brojne probleme na području srbačke opštine. Bujične vode ugrozile su desetak sela, a izlio se i Vrbas koji je u Lijevču zaplavio jedan broj kuća. Naročite probleme pričinjavale su nabujale rječice Povelič, Ina, Prosječka, Lepenica, Vrijeska i Osovica.

Najteža situacija tokom današnjeg dana bila je u Ćukalima, Ilićanima, Sitnešima, Smajincima, Gornjim i Donjim Srđevićima, Starom Martincu, Poveliču, Dvorinama, Prijebljezima, Liliću i Gaju.

U Ćukalima i Ilićanima je došlo do prekida saobraćaja na putu prema Srpcu, a rječice Prosječka i Povelič poplavile su područnu školu u Ćukalima zbog čega je danas bila obustavljena nastava.

Pored domaćinstava u Ćukalima, najmanje 14 kuća u Liliću je bilo odsječeno od puta zbog izlivanja Vrbasa, a zaplavljene su i četiri kuće u Starom Martincu. Odsječene su bile i četiri kuće u Gaju i Bajincima.

Zbog nabujalih rječica, odsječen je bio regionalni putni pravac Srbac-Prnjavor, a u prekidu je bila i komuniakcija od Ćukala prema Dvorinama, Smajincima i Sitnešima kao i lokalni putni pravac Nožičko-Lilić-Ćukali. Zaprijetila je i rječica Ljevčanica na području Dugog Polja, ali je situacija tokom dana normalizovana i vodostaj je u opadanju.

Tokom dana došlo je do smirivanja Vrbasa čiji vodostaj je počeo padati, iako je tokom prethodne noći dostigao visinu od 440 centimetara, zbog čega su bile proglašene vanredne mjere odbrane od poplava. Danas u 15 časova vodostaj Vrbasa kod Delibašinog sela iznosio je 334 centimetra.

Istovremeno je zabilježen porast Save čiji vodostaj je danas u 16 časova iznosio 776 centimetara zbog čega su na snazi pripremne mjere odbrane od poplava.

Pripadnici Civilne zaštite iz Srpca i lokalni povjerenici Civilne zaštite su tokom cijele noći i današnjeg dana bili na terenu i pomagali stanovništvu kojem je prijetila najveća opasnost od poplava. Na lokalitetu Smajinaca evakuisane su četiri farme pilića, spašavana je stoka i evakuisano stanovništvo gdje se za to ukazala potreba.

U tome su pomoć pružali i radnici Teritorijalne vatrogasne jedinice, privatna preduzeća koja su ustupila svoju mehanizaciju, kao i brojni građani.

Dovozio se pijesak, čizme, voda za piće, namirnice i higijena onim domaćinstvima koja su pretrpjela najveći udar bujičnih voda i Vrbasa.

Poplavljeno područje Lilića obišao je i potpredsjednik Skupštine opštine Miloš Budić koji je zajedno sa lokalnim privrednikom Savom Zrnićem donirao čizme za najugroženije mještane.

Stanje na većini poplavljenih područja u popodnevnim časovima počelo se smirivati, osim kada je riječ o vodostaju Save koja u prosjeku raste od šest do sedam centimetara na svakih sat vremena. Civilna zaštita će i dalje pratiti stanje na terenu i pomagati lokalnom stanovništvu kada se ukaže potreba.

Izvor: Srbac.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/poplave-ponovo-zahvatile-srbacku-opstinu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])