U Banjaluci najviše nesposobnih za držanje oružja

Objavljeno: 7. 3. 2017 u 16:09h

Ukupno 242 osobe u Republici Srpskoj prošle godine ocijenjene su kao nesposobne za držanje i nošenje oružja i municije, te im nije dozvoljeno da produže oružni list za oružje čija je namjena bila „lična bezbjednost“.

Od toga najviše onih koji nisu prošli zdravstveni pregled bilo je u Banjaluci i to 175, slijedi Prijedor sa 25, Bijeljina 23, Doboj 15, te najmanje u Trebinju, svega četvoro.

Pored opšteg zdravstvenog stanja, vida i sluha, prilikom ljekarskog pregleda procjenjuje se i psihološki status osobe koja posjeduje oružje, a vrednuje se emocionalna stabilnost, senzibilitet i prag tolerancije.

„U 2016. godini ukupno 242 lica ocijenjena su nesposobnim u postupku utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije. U Banjaluci od avgusta 2009. godine, od kad se ocjenjuju zdravstvene sposobnosti prema važećem Pravilniku, nesposobnim je ocijenjeno 434 lica„ potvrdili su u Ministarstvu zdravlja RS.

Rok za produženje oružnog lista u RS prolongiran je više puta, a iz MUP-a RS podsjećaju da je krajnji rok da građani ispune ovu obavezu 30. jun 2017. godine i da više neće biti produžavan.

„Oružani list za oružje za ličnu bezbjednost izdaje se sa rokom važenja od deset godina, izuzev za lica starija od 65 godina života kojima se oružni list izdaje sa trajnim važenjem.

Vlasniku koji do 30. juna 2017. godine ne podnese zahtjev za zamjenu nevažećeg oružnog lista, izreći će se novčana kazna u iznosu od 1.200 do 1.500 KM i zaštitna mjera oduzimanja oružja„ naglasili su u MUP-u RS.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/u-banjaluci-najvise-nesposobnih-za-drzanje-oruzja/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])