Jedina djevojčica u RS koja se bavi muškim zanatom

Objavljeno: 5. 3. 2017 u 12:15h

Đurđina Čembić iz Ljeljenče, kao učenica trećeg razreda Tehničke škole “Mihajlo Pupin” u Bijeljini, u školskoj radionici testeriše, turpija i zavaruje komade metala i stvara nešto novo, korisno i upotrebljivo – metalne police za knjige, stolove, stalke za cvijeće…

Umjesto da tvituje, šeruje, lajkuje i dijeli napućene selfije po društvenim mrežama, kao većina ovovremenskih djevojčica, Đurđina Čembić odlučila se za pravo muško zanimanje – za izučavanje bravarskog zanata.

“Ne mogu reći da je zanimanje bravara bio moj životni san, ali sticajem nekih okolnosti našla sam se tu, i kroz praksu, istinski zavoljela ovaj zanat. Na početku školovanja svi su bili skeptični, smatrali su da djevojka ne može podnijeti teret i sve ono što podrazumijeva rad u radionici. U odjeljenju imam 16 drugara koji su se na početku iščuđavali nad činjenicom da im “muški prosjek” kvari jedna djevojčica. Nisu me dugo prihvatali, ali sada smo jedan tim” – priča Đurđina.

Za nju je ovo sada sasvim normalna stvar, ali šta će biti kasnije, i šta će u životu raditi, još ne zna.

“Profesor praktične nastave Živa Makrin kaže da sam farbanje metala pretvorila u umjetnost, a van škole, bavim se šminkanjem mojih drugarica i djevojaka koje žele da izgledaju lijepo i dotjerano za neku svečanost” – kaže Đurđina.

Poslije tri godine školovanja, Đurđina kod kuće izuzetno kvalitetno ofarba metalnu ogradu, brusilicom naoštri alatke, zavari metalne predmete, uglača ih, oplemeni i uljepša. A, kad zatreba i da prijateljicama sakrije poneku boru, produži trepavice i osmjeh učini ljepšim, Đurđina je uvijek tu.

“Baš tako bih i željela u budućnosti, da moj posao bude da sve oko sebe, i predmete i ljude, učinim ljepšim” – poručuje vrijedna učenica Đurđina Čembić.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/jedina-djevojcica-u-rs-koja-se-bavi-muskim-zanatom/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])