Teže do vozačke u jeku jagme za vozačima

Objavljeno: 4. 3. 2017 u 14:07h

Nezadovoljni platama i uslovima rada kvalifikovani i iskusni vozači masovno odlaze u inostranstvo, a nove zakonske odredbe ne idu na ruku onima koji bi željeli da se bave ovim poslom zbog čega bi BiH uskoro mogla ostati bez profesionalnih vozača.

Koliko je situacija alarmantna prevoznici su objasnili riječima da im je već sada lakše naći ljekara koji bi bio spreman da sjedne za volan kamiona, nego profesionalnog vozača. Prevoznici tvrde da se može očekivati još veći deficit ovog kadra kriveći za to novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, čija je primjena nedavno počela.

Manjkavost ovih odredaba vide u tome što oni koji polože vozački ispit za kamion treba da čekaju još najmanje dvije godine kako bi polagali ispit za vožnju kamiona sa prikolicom. Kada je riječ o vozačima autobusa nedostaci se ogledaju u tome što oni prethodno moraju da prođu po dvije godine od polaganja obuke za vožnju mini-autobusa ili za upravljanje mini-autobusom sa prikolicom.

Da je stanje alarmantno potvrđuju podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH prema kojima je lani u Sloveniju otišlo 2.161 vozača, što je gotovo dvostruko više nego godinu ranije. Osim vozača, zbog niza olakšica u zemljama EU, BiH je u posljednjih godinu napustilo i oko 100 prevozničkih firmi.

O odlasku preko granice razmišlja i predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić, jer, kako kaže, situacija izmiče kontroli. On kaže da je novim Zakonom napravljen samo još veći problem prevoznicima i vozačima.

“Ko god da je donio odluku da se za polaganje po kategorijama mora čekati najmanje dvije godine, napravio je ogromnu grešku. To je van svake pameti, jer je profesionalnog vozača nemoguće naći, gotovo svi su napustili BiH. Lakše je naći hirurga koji će voziti kamion, nego profesionalnog vozača” – rekao je Grbić.

On je objasnio da niko od prevoznika neće zaposliti vozača sa “C” kategorijom koji će u naredne tri godine voziti samo kamion, jer nema položeno za prikolicu.

On je najavio da će, po usaglašavanju članova udruženja, narednih dana zatražiti izmjene sporne odluke.

Novim pravilima ogorčeni su i autoprevoznici koji su već pokrenuli inicijativu da se onima koji nisu završili obuku za “C” kategoriju omogući prekvalifikacija u školama u RS da bi mogli raditi kao vozači i dobiti licencu.

Odluku da se na polaganje po kategorijama čeka po dvije godine apsurdnom smatra i direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić, koji tvrdi da nema problema sa nedostatkom vozača.

“Naš prijedlog je bio da se većina toga odradi u srednjim saobraćajnim školama i da država obezbijedi obuku za te đake, da ne plaćaju posebno auto-školama” – rekao je Mijić.

Dozvoli za rad u jednoj od evropskih zemalja nada se i predsjednik Udruženja vozača gradskog i prigradskog prevoza banjalučke regije Draško Talijan, koji sa sobom vodi, kaže, još 15-tak kolega.

“Razlog masovnog odlaska su mizerne plate. Plata vozača gradskog prevoza kod nas je oko 500 KM, dok su kolege, recimo, iz Novog Sada za isti posao duplo više plaćeni, a da ne pominjem one u EU” – rekao je Talijan.

Imajući u vidu odliv vozača i otežavajuće okolnosti za one koji nemaju položene sve kategorije, dodao je on, BiH bi mogla da se suoči sa ozbiljnim problemom nedostatka profesionalnih vozača.

Biro

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS zaključno sa krajem prošle godine na birou bilo prijavljeno 52 vozača autobusa i 2.195 vozača kamiona. Posao je prošle godine dobilo 38 vozača autobusa i 1.033 vozača kamiona.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/teze-do-vozacke-u-jeku-jagme-za-vozacima/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])