Zbog pogrešnih nalaza pacijentima u Bihaću odstranjivani zdravi organi?

Objavljeno: 3. 3. 2017 u 10:08h

“Zovem se Rekić Armina, imam 32 godine i majka sam, hvala Bogu, dvoje prekrasne djece. Greškom dr. Nikoline Balaban ostala sam bez maternice i prilike da bar još jednom postanem mama. O drugim posljedicama ne smijem ni govoriti”.

Ovako svoju priču za portal “Faktor.ba” počinje 32-godišnja Bišćanka Armina Rekić, koja je preživjela pravi pakao nakon što joj je u novembru prošle godine patologinja Nikolina Balaban iz Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću ustanovila invazivni karcinom materice.

Kako “Faktor” piše, na temelju dijagnoze doktorke, Armini je urađena radikalna histerektomija – odstranjeni su joj materica, jajnici i okolni limfni čvorovi. Prošla je i jednu od ukupno pet planiranih hemoterapija i 27 zračenja. I poslije svega toga, revidirani patohistološki nalaz iz Sarajeva pokazao je da Armina uopšte nije imala karcinom.

Pomenuti portal tvrdi da je ova mlada žena samo jedan od do sada deset utvrđenih slučajeva pacijenata bihaćke Kantonalne bolnice kojima su na odjeljenju patologije postavili pogrešne dijagnoze. Umjesto benignih, dijagnostifikovane su im maligne bolesti, i obrnuto.

Navodno je zajedničko svima to što je njihove nalaze potpisala ista doktorka.

U bihaćkoj bolnici ona se, navodno, zaposlila početkom septembra prošle godine. Stigla je iz Opšte bolnice u Prijedoru, gdje je radila kao patolog i šef tamošnje Službe za patologiju.

S obzirom da je u vrijeme njenog dolaska u Bihać Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” upravo ostala bez patologa, dočekali su je raširenih ruku i zaposlili je po kratkom postupku, bez konkursa i prethodnih provjera stručnosti, dodaje “Faktor.ba”.

Pomenuti portal navodi neke navodne slučajeve koje je vodila ova doktorka:

Pacijentkinji R. Dž. (23) iz Sanskog Mosta nakon odstranjenja dijela tumora iz dojke, dr. Balaban 7. septembra 2016, navodno je, dijagnostifikovala karcinom dojke. Revizijom nalaza u Bihaću i Kliničkom centru u Banjaluci, dijagnostifikovana je benigna promjena;

Pacijentu Ž.I. (56) iz Cazina dr. Balaban je 15.11.2016, navodno, dijagnostifikovala upalnu bolest želuca. Nakon revizije nalaza, utvrđeno je da pacijent ima karcinom želuca;

Jasminki Smlatić (47) iz Cazina odstranjen je ožiljak sa dojke, nakon čega joj je doktorka 24.11.2016, navodno, u nalazu napisala da ima karcinom dojke. Pacijentkinja je već bila spremna za hirurško odstranjivanje dojke kada je stigla revizija nalaza iz privatne zdravstvene ustanove – u uzorcima koji su poslati na analizu nađeno je samo ožiljno masno tkivo, piše “Faktor.ba”.

Ovi nalazi, uz još nekoliko drugih slučajeva, naveli su Kantonalno tužilaštvo USK da otvori istragu.

“Kantonalno tužilaštvo USK dalo je saglasnost ovlaštenim službenim licima MUP-u USK za poduzimanje određenih istražnih radnji radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da li se u radnjama liječnice Balaban Nikoline očituju elementi krivičnog djela Nesavjesno liječenje iz člana 229. KZ FBiH ili nekog drugog krivičnog djela. Istražne radnje u tom predmetu su još uvijek u toku, a provode se pod nadzorom i rukovođenjem postupajućeg tužioca”, rekla je za pomenuti portal je portparol Tužilaštva USK Jasmina Husić.

U bihaćkoj bolnici kratko su rekli da ova ustanova neće izlaziti u javnost sa bilo kakvim informacijama ili saopštenjima dok se ne objave rezultati istrage Tužilaštva.

Patolog Dževad Durmišević jedan je od rijetkih koji su se usudili da javno progovore o doktorki Balaban. Durmišević za “Faktor” kaže da je mjesecima pokušavao da upozori kolege hirurge na pogrešne dijagnoze dr. Balaban, ali da su njihove reakcije bile neozbiljne i da se sve uglavnom svodilo na seksističke komentare o pomenutoj doktorki.

“Nevjerovatna je ravnodušnost pojedinih hirurga, čija bi etika trebala biti na najvišem nivou, prema sudbinama tih pacijenata. Kako je moguće da je njima sasvim svejedno šta će biti s tim ljudima?! Pri tome, ovdje govorimo samo o nalazima u koje su pacijenti sami posumnjali, pa su ih odnijeli na reviziju. Ali, doktorica Balaban je uradila vjerovatno preko hiljadu nalaza i zamislite šta bi se pronašlo kada bi se svaki slučaj revidirao, pogotovo oni slučajevi gdje je dijagnosticiran maligni tumor, pa su odstranjivani čitavi organi?! Vjerovatno imate još ko zna koliko ljudi kojima su urađeni nepotrebni hirurški zahvati ili su primali pogrešnu terapiju, neko možda ima karcinom, a da za to i ne zna… Ne znam kako se to uopšte moglo desiti. Ta žena kao da nije završila ni fakultet, ni specijalizaciju”, kaže dr. Durmišević i dodaje da bi svi pacijenti kojima je posljednjih mjeseci doktorka Balaban utvrđivala dijagnoze trebali provjeriti svoje nalaze.

“Faktor” piše da je bolnica u Prijedoru imala je identične probleme sa ovom doktorkom. Zbog brojnih incidenata i pritužbi na njen rad, menadžment prijedorske Opšte bolnice navodno joj je sugerisao da je najbolje da sama ode i potraži novo radno mjesto, piše portal.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zbog-pogresnih-nalaza-pacijentima-u-bihacu-odstranjivani-zdravi-organi/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot