Sutra u Doboju protest radnika Željeznica RS

Objavljeno: 2. 3. 2017 u 12:45h

Za sutra je u Doboju najavljen protest radnika Željeznica Republike Srpske (ŽRS).

Mirnom protestnom šetnjom od željezničke stanice do uprave ŽRS-a u Doboju iskazaće nezadovoljstvo zbog neisplaćenih plata, dugovanja po osnovu naknada te zbog nove sistematizacije u tom “javnom gubitašu”, kao i zbog neisplaćivanja izvršnih presuda.

Predsjednik Sindikata željezničara Milijan Marković pojašnjava da cilj protesta nije nanošenje štete preduzeću, već da skrenu pažnju da se ŽRS nalazi u situaciji u kojoj se ništa ne rješava.

I predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti ŽRS-a Zlatko Marin precizirao je da su njihovi zahtjevi da se isplate zaostale plate, topli obrok i naknade za prijevoz, da se ne primjenjuje nova sistematizacija radnih mjesta, dok se ne napravi program zbrinjavanja eventualnog viška radnika.

Traže i da uprava preduzeća ispoštuje isplatu izvršnih presuda, kao i da se pothitno preispita odgovornost i pokrene smjena odgovornih za teško stanje u ŽRS-u.

Ukoliko se ne ispune ovi zahtjevi, spremni su, kaže, i na štrajk upozorenja, pa i štrak glađu.

Primjenom novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji, predviđeno je da se s trenutno 3.101 radnika u ŽRS-u ovaj broj smanji za 326 izvršilaca, odnosno na 2.775 zaposlenih.

Procijenjuje se da bi do kraja godine prestala potreba za angažovanjem oko 500 radnika, što će, po riječima direktora Dragana Savanovića, dovesti do uštede samo na troškovima zarada oko 10 miliona KM na godišnjem nivou.

Oko 2.000 zaposlenih u ŽRS, koji su ranije tužili preduzeće zbog umanjenog toplog obroka, a iako su dobili spor, nisu naplatili dugovanja veća od 14 miliona KM.

Resorni ministar Neđo Trninić smatra da protesti sutra u Doboju nisu opravdani.

Ističe da proces restrukturisanja ŽRS-a još nije ni počeo, ali da će u dogovoru sa zaposlenim naći najbolje rješenje za sitematizaciju i isplatu otpremnina onima koji ostanu bez posla.

“Sva dugovanja prema radnicima će biti izmirena prije početka restrukturisanja ŽRS-a, uz pomoć Svjetske banke, što je i predviđeno Reformskom agendom”, naveo je ranije Trninić.

U sindikatu tvrde da dok oni koji rade nemaju za život, drugi se bahate.

Kažu da rukovodstvo ignoriše njihove zahtjeve da im se odgovori koliko ljudi prima ugovorene plate i koliki je njihov iznos.

Ministar saobraćaja i veza RS je dodao da će na sastanku s upravom i Nadzornim odborom Željeznica ispitati navode sindikata o ugovorenim platama, ali da će Vlada i razmatrati poslovanja svih javnih preduzeća.

Za vrijeme sutrašnje mirne protestne šetnje neće biti obustave rada.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/sutra-u-doboju-protest-radnika-zeljeznica-rs/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot