Daj šta daš – sindikalci pristaju na isplatu duga u ratama

Objavljeno: 2. 3. 2017 u 19:50h

Ideja Vlade “plate na rate” polako dobija podršku radnika. Sindikat uprave prihvatio je ponudu da se sva zaostala dugovanja isplate u 18 mjesečnih rata.

Za razliku od njihovih kolega iz pravosuđa koji su nekoliko dana ranije ponudu odbacili kao diskriminatorsku, u Sindikatu uprave tvrde da se radi o fer rješenju. Demantuju navode medija i Siniše Petrovića, da će biti oštećeni svi oni koji su tužili državu. Tomislav Vrhovac tvrdi da će i njima ako odustanu od tužbe biti ponuđeno da potpišu sporazum i dobiju pare u 18 jednakih dijelova.

“Uzeće pomoć Agencije za mirno rješavanje radnih sporova kod pravljenja sporazuma za isplatu dugovanja budzetskim korisnicima. Što se tiče toga to je prava istina i ovaj republički odbor je prihvatio takav način izmirenja dugova”, rekao je Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata uprave i lokalne samouprave RS.

Siniša Petrović i danas tvrdi  da Vlada ne daje nikakvu garanciju da će dugove isplatiti i u obećanih 18 rata. Dugovi prema radnicima koje predvodi Vrhovac  manji su od 500 000 maraka i samo su kap u moru onoga što potražuju budžetski korisnici. Najviše se duguje prosvjetarima a njihov prošlogodišnji pokušaj mirnog rješavanja preko agencije završio je farsom. Prvo je Vlada sa radnicima sklopila 830 sporazuma koje opet nije ispoštovala i platila na vrijeme. Zatim je, kaže direktor agencije, uslijedio čudan dogovor sa sindikatom, pa većina radnika nije iskoristila pravo da dobije sudsku zaštitu.

“Ministarstvo prosvjete i kulture je sugerisalo direktorima i rukovodiocima tih instutucija da ne zaključuju sporazume zbog postuginutog dogovora sa granskim sindikatom da će te obaveze biti izmirene. Na toj nesretnoj pres konferenciji sindikat, odnosno predsjednik sidnikata i ministar prosvjete su tada dali izjavu da prosvjetni radnici nama moraju plaćati usluge”, kazao je Borislav Radić, direktor Agencije za mirno rješavanje radnih sporova.

Direktor agencije ponavlja da su usluge besplatne i da bi za radnike bilo bolje da su sporazume potpisali ranije. Na kraju je Vlada  izigrala sindikat kome sada nudi novi dogovor a ideju da se sve plati u 18 rata još razmatra Dragan Gnjatić. Kaže da  nikoga ne može natjerati na sporazum. Ja im kažem kako treba, a oni neka rade kako hoće, kaže prvi sindikalac prosvjete.

“Svaki pojedinac će izabrati šta hoće a sindikat je tu da pomogne i kaže šta je propisano zakonom. Svaki pojedinac će izabrati da li će tužiti bilo koga pa i Vladu ili će odustati od tužbe. Evo imamo sad ovu ponudu Vlade na stolu koju smatram da je još u sirovoj formi”, rekao je Gnjatić.

Gnjatić kaže da je danas sa ministrom pokušao da izdejstvuje nešto bolju ponudu u odnosu na  ostale. Dane Malešević mu je obećao da će to baš danas razmatrati na sjednici Vlade, a onda se predomislio.  Iz njegovog kabineta kažu da će prijedlog sindikalaca razmatrati u ponedjeljak.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/daj-sta-das-sindikalci-pristaju-na-isplatu-duga-u-ratama/||claudebot