Produžen rok za zamjenu oružnih listova

Objavljeno: 1. 3. 2017 u 16:04h

Mnogi stanovnici RS iskoristiće produženi rok za zamjenu oružnih listova da vrate oružje koje su do kraja prošle godine morali da predaju policiji, zbog neprodužavanja ove dozvole.

Vijest da je rok za zamjenu oružnih listova produžen do 30. juna obradovala je mnoge, jer ih je, kako kažu, besparica natjerala da policiji predaju drage uspomene koje su im u nasljedstvo ostavili preci, pa će ovaj put učiniti sve da ispune zakonsku obavezu i vrate oružje.

“Dobio sam šansu da vratim pištolj koji je u mojoj porodici nekoliko decenija. Ako treba, pozajmiću novac, samo da sačuvam pištolj koji je nekada pripadao mom djedu”, rekao je Banjalučanin Mirko Savić.

Da je on samo jedan od mnogih koje su nemaština, ali i strah od paprenih kazni natjerali da dobrovoljno vrate pištolj, svjedoči podatak Ministarstva unutrašnjih poslova RS da su građani do kraja prošle godine dobrovoljno predali 10.680 komada oružja.

“Vlasniku oružja za ličnu bezbjednost koji do isteka roka ne podnese zahtjev za zamjenu nevažećeg oružnog lista izriče se novčana kazna od 1.200 do 1.500 KM i zaštitna mjera oduzimanja oružja”, rekli su u MUP-u i dodali da se oružni list izdaje na period od deset godina.

Ističu da je Zakonom o izmjenama Zakona o oružju i municiji, koji stupa na snagu sutra, samo produžen rok za obnovu oružnih listova, dok se procedura podnošenja zahtjeva nije promijenila.

Građane koji će za nekoliko dana pohrliti u ustanove u kojima se izdaju dokumenti za zamjenu oružnog lista obradovala je i vijest da je cijena ljekarskog uvjerenja za 20 maraka snižena.

“Cijenu smo prilagodili onima u okruženju, tako da će svi koji dođu po ljekarsko uvjerenje umjesto dosadašnjih 100, plaćati 80 KM”, rekla je direktorica Zavoda za medicinu rada i sporta RS Mira Popović.

Ističe da većih gužvi ne bi trebalo da bude u Zavodu, kako u Banjaluci, tako ni u ostalim gradovima, jer građani imaju četiri mjeseca, što je dovoljno da na vrijeme ispune svoju zakonsku obavezu.

Oružni list

Prema Zakonu o oružju i municiji RS, oružni list je isprava na osnovu koje se drži i nosi oružje, a u kome su navedeni podaci o oružju i njegovom vlasniku.

Do kraja prošle godine Ministarstvu unutrašnjih poslova RS podneseno je 21.827 zahtjeva za zamjenu isteklog oružnog lista.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/produzen-rok-za-zamjenu-oruznih-listova/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot