Željezničari odlučili: Protest u petak!

Objavljeno: 27. 2. 2017 u 20:34h

Željezničari će u petak definitivno na proteste. Ni današnji sastanak sa ministrom, Neđom Trninićem, ni njegova uvjeravanja da će restrukturisanje izvući Željeznice iz dubioze, nije pomoglo.

Jedan od glavnih protestnih zahtjeva, saznaje ATV, biće smjena direktora, Dragana Savanovića. Dosta im je, poručuju iz svih šest sindikata, da direktor plate dijeli onako kako njemu odgovara. Nekom šesto, nekom dvije i po hiljade, i to za maltene iste poslove – tvrde sindikalci.

“I dok ovamo ljudi nemaju ni ono što ga pripada u skladu sa zakonom, ti dijeliš ugovorene plate. Pa čime su ti oni zaslužili ugovorene plate? Koliko po vama ima tih ugovorenih plata? Ko to zna, jedino ona neka proročica, Vava, Vanga, koja već ima”, rekao je predsjednik Sindikata željezničara RS Milijan Marković.

Zbog partijskog zapošljavanja se i stvorio višak od 340 radnika, poručuju sindikalci. Iako razumije njihove zahtjeve, Neđo Trninić nije za to da idu na proteste. Već sljedeće sedmice će mu, kaže, i uprava na raport. Hoće li direktor Željeznica dobiti otkaz, pošto je preduzeće vjerovatno i prošle godine bilo gubitaš, nije otkrio. Još čeka finansijski izvještaj.

“Još uvijek nema, 28. je krajnji rok. Nemamo, ja imam neka saznanja, koja su, ovako, saznanja. Ali nemamo zvanično. Zvanično će biti. I Vlada svakako razmatra izvještaje svih javnih preduzeća, i na osnovu toga će sigurno zauzeti određene stavove”, rekao je ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

Direktor Željeznica, Dragan Savanović, za ATV poručuje da ne zna tačno o čemu će sa ministrom pričati naredne sedmice. Protesti su, kaže, pravo radnika. Ipak, tvrdi, za ugovorene plate nisu u pravu.

“Što se tiče smjene, mogu da traže, ja tu nemam razloga uopšte da se bunim. Naravno, onaj ko je na konkursu izabrao mene za direktora, nek, ako ne zadovoljavam, neka me skine, nemam ništa protiv. A što se tiče proizvoljnosti, nisu u pravu i ne mogu tako”, rekao je direktor Željeznica Dragan Savanović.

Radnici će u petak imati jasan spisak zahtjeva. Za početak, tražiće da niko ne može da dobije otkaz dok mu Vlada ne isplati dugovanja. Moraće, kažu, i da učestvuju u izradi pravilnika o radu i sistematizaciji. Ako zahtjevi ne urode plodom, možda se, poručuju, protesti i nastave.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zeljeznicari-odlucili-protest-u-petak/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot