Umjesto crvene haljine poštom stigne platno: Internet prodavnice pune lažnih proizvoda

Objavljeno: 27. 2. 2017 u 20:05h

Onlajn prodavnice sve su popularnije, ali se često dešava da kupci budu prevareni, te da proizvod sa slike nije ni sličan onom koji stigne na kućnu adresu.

Dok internet trgovine na zapadu cvjetaju i postaju sve lakši način kupovine, kod nas to često ide u pogrešnom smjeru. Internet oglašivača nikada nije bilo više, a sve češće se pojavljuju i prodavnice, čiji se proizvodi mogu kupiti isključivo internetom.

U svemu ovom mnogi su vidjeli način da zarade i prevare kupce, postavljajući slike raznih originalnnih proizvoda, a iza svega toga se ustvari krije blijeda kopija, a nekada i prazna ambalaža.

Kupci tvrde da se dešavalo da im umjesto duge crvene haljine, stigne samo crveno platno, često dolaze i neispravne stvari, lažni telefoni, a nerjetko i umjesto prirodne, stigne kineska kozmetika.

Iz Prijedorskog pokrete potrošača DON kažu da žalbi potrošača ne manjka, a dešavalo se da u slučaj internet kupovine bude uključena i policija.

“Kod nas onlajn prodaja nije ni blizu pod kontrolom kao što je u drugim evropskim državama. Dok ljudi vani svakodnevno kupuju, čak i osnovne namirnice preko interneta, kod nas je to sve toliko nesigurno do te mjere da uključujemo policiju” – objašnjava Murisa Marić, iz ovog pokreta.

Zbog nepovjerenja u domaće internet trgovine, kupci često posežu za kupovinom kvalitetnih stvari iz „onlajn prodavnica“ sa zapada, međutim, tada se javlja problem sa carinom. U tome svemu, tvrdi Murisa, potrošači su ostali nezaštićeni.

“Sve ono što vam se ne svidi, a ne možete vratiti tamo odakle ste uzeli je rizik. Danas za pet maraka kupite broj telefona, uradite sve da prodate nešto što ne valja i tu karticu bacite. Kontrola je minimalna, a mjesta za prevare mnogo” – dodaje ona.

Oprez kupcima savjetuju i ekonomisti, objašnjavajući da je svako kupovanje preko interneta, od prodavca koji nema registrovanu trgovinu, veliki rizk, a šanse za povrat novca minimalne.

Top šop radnje sigurne

Zbog svih prevara pojavila se sumnja i u, već tradicionalne, „top šop“ prodavnice. Međutim, ekonomisti objašnjavaju da se ne radi o prevari, već o posebnom vidu reklamiranja.

“Top šop ima prodavnice, tako da sve što vidite na televiziji i internetu možete provjeriti. Oni su organizacija koja nije nimalo naivna i mnogo više ulaže u internet i tv reklame nego ostali. Oni ne rizikuju, već uglavnom nude jednostavne proizvode u kojima ne mogu „obmanuti“ – objašnjava ekonomista Zoran Pavlović.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/umjesto-crvene-haljine-postom-stigne-platno-internet-prodavnice-pune-laznih-proizvoda/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])