Folksvagen analizira preduzeća iz Srpske

Objavljeno: 27. 2. 2017 u 15:21h

Jedna od najvećih svjetskih kompanija u auto-industriji “Folksvagen” ne odustaje od saradnje sa preduzećima iz Srpske i FBiH, a u drugoj fazi zatražili su da svaka od firmi koja je ušla u uži krug potencijalnih partnera dostavi detaljne podatke o svom poslovanju i proizvodnji.

Predstavnici njemačkog “Folksvagena” u posljednjem kvartalu prošle godine posjetili su firme u Srpskoj i FBiH koje bi mogle da proizvode dijelove za njih. U uži krug potencijalnih partnera “Folksvagena” iz RS ušla su banjalučka preduzeća “Kosmos”, “Novi Jelšingrad”, “Vis” i “Elas”, “S.E.P” i “Orao” iz Bijeljine, “Sim tehnik” iz Kotor Varoša, “T.P.E” iz Laktaša i “Mreža netvork” iz Dervente.

Preduzeća su do danas, 27. februara, morala da dostave detaljne podatke o svom poslovanju, prometu, broju radnika, lokaciji, ali i sertifikatima koje posjeduju, broju isporučilaca, ali i području djelatnosti kojom se bave. Podaci svih preduzeća biće sastavni dio integralne tabele automobilske industrije BiH.

Direktor Sektora granskih udruženja pri Privrednoj komori RS Pero Ćorić naglasio je da se aktivnosti u vezi sa za mogućnostima i pripremom preduzeća iz RS odnosno BiH za proizvodnju za “Folksvagenom” nastavljaju.

“Nakon prvih posjeta i sagledavanja trenutnih potencijala naših preduzeća, ušli smo u drugu fazu u kojoj definišemo elemente kao što su tehnologije koje preduzeća posjeduju i koje treba dodatno da osavremenimo, posebno neophodne standarde bez kojih nema ni teoretske mogućnosti ulaska u ove poslove, kao što je ISO TS 16.949. Oblast auto-industrije daje velike mogućnosti za saradnju ali, s druge strane, zahtijeva i temeljitu pripremu samih preduzeća za takve poslove, koja obično traje duže i na te činjenice privrednici moraju biti upoznati na početku i biti spremni da uđu u takve aktivnosti”, kazao je Ćorić.

Vršilac dužnosti direktora “Kosmosa” Dušan Vještica ističe da su oni svoj posao obavili i proslijedili sve detalje o svom preduzeću.

“Smatramo da sa tehnologijom koju trenutno imamo ne možemo proizvoditi auto-dijelove za “Folksvagen”. Ta saradnja i neće tako brzo uslijediti, jer je to dugi proces i mi ćemo nastojati da ulažemo u tehnologiju, kako bi na kraju bili spremni da odgovorimo na zahtjeve kompanije iz Njemačke”, poručio je Vještica.

Pojedina preduzeća iz Srpske već proizvode dijelove za auto-industriju, a “Mreža netvork” iz Dervente čak izrađuje kablove za bolide “formule tri”, “Lamborgini” i “Ferari”.

Posao sa “Folksvagenom” bio bi izuzetno značajan za domaće proizvođače, jer njemačka kompanija uglavnom traži dugoročne partnere.

“Poslovi sa “Folksvagenom” nisu od danas do sutra, već je riječ o dugoročnom partnerstvu. U RS imamo firme koje su zapale za oko liderima u auto-industriji i može se očekivati da će neke od njih početi da proizvode dijelove za “Folksvagen”, rekao je Pero Ćorić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/folksvagen-analizira-preduzeca-iz-srpske/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot