Firme posežu i za alko-testom

Objavljeno: 27. 2. 2017 u 11:44h

Piti alkohol na radnom mjestu posebno je osjetljivo u zanimanjima u kojima su ljudski životi izloženi riziku, a predstavnici raznih struka potvrdili su da takvi slučajevi postoje, dok se u nekim firmama uvodi i alkotesiranje.

Kao dobra mjera predostrožnosti pokazalo se uvođenje alkotestiranja zaposlenih, što je slučaj u Rudniku olova i cinka “Sase” kod Srebrenice, koji posluje u sastavu kompanije “Gross” iz Gradiške.

“Programom kontrole, koja se ne sprovodi redovno, već na osnovu procjene poslovođe, želimo djelovati preventivno i doprinijeti poboljšanju radne discipline i smanjenju povreda na radu, jer u ovoj struci zna biti i nesreća sa smrtnim posljedicama”, kaže Aleksandar Petrić, tehnički konsultant ove firme.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, kaže da je upoznat s tim da u nekim firmama postoje alkoskopi koje nose poslovođe, da bi mogle utvrditi da li je radnik u pripitom stanju, i to regulišu unutar preduzeća.

“Bila je slična praksa u rudniku kod Doboja, gdje radnici u početku nisu prihvatali određene discipline, ali sada nema problema”, navodi Peulić.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika RS, pozdravlja ideju testiranja na alkohol.

“Sjedanje za volan pod uticajem alkohola je ravno ubistvu. I takve se stvari, nažalost, ipak dešavaju. U zemljama regiona veće prevozničke kompanije imaju radnike koji zaustavljaju svoje prevoznike i kamiondžije i kontrolišu da li su pod dejstvom alkohola. Takva pravila i kod nas treba uvesti”, predlaže Grbić.

Iako svaka profesija nosi svoje odgovornosti i zahtijeva savjestan rad, rad sa djecom se posebno izdvaja.

Kristina Mrđa, predsjednik Aktiva srednjih škola regije Banjaluka, ne želeći da navodi konkretne primjere, tvrdi da pojedinačni slučajevi ipak postoje, a kako kaže, samo jedan slučaj u ovoj profesiji znači mnogo i mora se suzbijati. Ističe da, ukoliko se pojavi neki oblik neprihvatljivog ponašanja, koriste mehanizme suzbijanja, od razgovora, upozorenja do disciplinskog postupka.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugostitelja RS, kaže da je ovaj problem velika nevolja kod svih poslodavaca i da je veoma prisutan na skoro svim radnim mjestima. Najviše u ugostiteljstvu ima tih situacija, gdje je skoro svakodnevica da radnik u kafiću popije koju čašicu.

“Mene je lično služio konobar koji je bio pripit. Ima dosta lokala u kojima radi vlasnik i kad dođe gost i naruči alkoholno piće, želi da gazda popije s njim, pri tome insistira da to ne bude sok. Ima i kafića u čijem sklopu su kladionice, i kada neko dobije, časti sve koje zna pa i konobare. U ovoj branši radniku je alkohol nadohvat ruke i kada bi se uvelo testiranje, ne bi imao ko da radi”, priča Tatić.

Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambenokomunalne djelatnosti RS, kaže da nema saznanja da je bilo sličnih slučajeva pijanih radnika, ali da svakako osuđuje dolazak radnika na posao u alkoholisanom stanju ukoliko se to dešava u nekim struka.

Iz Komore doktora medicine RS uvjeravaju da do sada nije bilo pritužbi na rad doktora u alkoholisanom stanju pa samim tim i nema potrebe za alkotestove.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/firme-posezu-i-za-alko-testom/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])