Slučaj “Nesimi” IDDEEA – Kakve se igre igraju oko tendera za nabavku pasoša? (Video)

Objavljeno: 25. 2. 2017 u 08:47h

Manje od mjesec ostalo je do okončanja ugovora sa dobavljačem BH pasoša. Nadležni još nemaju odgovor – šta uraditi, ne bude li do tada završen treći tender, raspisan po hitnom postupku. Kakve se igre igraju oko tendera za nabavku pasoša, i kako je bivši direktor postao savjetnik svom nekadašnjem zamjeniku?

Da li su propusti u prošlom tenderu za nabavku pasoša napravljeni kako bi se posao vrijedan oko 22 miliona maraka dodijelio poželjnim firmama? Ovo je samo jedno u nizu pitanja koje se postavilo u trakavici zvanoj nabavka pasoša. A na ona zašto tender nije raspisan najmanje prije godinu dana, zašto je tenderska dokumentacija urađena loše i šta je razlog sprovođenja trećeg tendera koji je takođe pod sumnjivim okolnostima, treba da odgovori Savjet ministara, poručuje bivši ministar civilnih poslova Sredoje Nović koji cijelu situaciju ocjenjuje nevjerovatnom.

“Nije riječ više o tome da li će raditi ova, ona ili peta firma, ali je očigledno da se to unaprijed pokušalo da odredi se koja će to firma raditi i mislim da nije bilo dobre volje, sposobnosti, struke i tako dalje, i tako dalje”, istakao je Nović.

U javnosti su se pojavili navodi o komunikaciji pojedinih zvaničnika IDDEEA-e sa jednim brojem inostranih firmi koje su tražile ukidanje stranice polikarbonata, kako bi i one mogle izrađivati pasoše. I na to se žalila kompanija Gemalto u pismu bh zvaničnicima na koje nisu dobili odgovor. Riječ je o kompaniji zbog čijih žalbi su i propala dva ranija tendera, a navodno će se žaliti i na treći. Kako god, u IDDEEA-i se, kažu, iskreno nadaju da će se aktuelni, hitni tender završiti do 21-og marta.

Međutim, čak i u slučaju da se ovaj tender ne realizuje do planiranog roka, postoje i druge mogućnosti koje su u nadležnosti institucija BiH, što je poznato i resornom ministarstvu i Savjetu ministara BiH.

O kojim mogućnostima je riječ niko ne precizira. Resorni ministar tvrdi da će pasoša biti i nakon 21-og marta, iako niko ne može garantovati da će postupak biti završen na vrijeme.

“Uglavnom Savjet ministara je svjestan težine problema u kojem se trenutno nalazimo i redovno pratimo situaciju i kako koji momenat i eventualno problemi budu nastajali, na vrijeme ćemo ih rješavati”, rekao je ministar civilnih poslova BiHm, Adil Osmanović.

I dok se Savjet ministara priprema da ovako ozbiljno pitanje rješava u hodu, brojna pitanja i dalje čekaju odgovore.

“Posebno je pitanje što Savjet ministara mora da da odgovor ko je pojeftinio bezbjednosne elemente postojećeg pasoša, je li to zato da to mogu proizvoditi da kažem i zemljoradnička zadruga u nekom od mjesta ili je to da se omogući da mogu falsifikovani pasoši ponovo da kruže i da ga dobijaju oni koji pretenduju da prave mnoge terorističke i druge akte”, dodao je Nović.

Vrlo indikativno u cijeloj priči je i podnošenje ostavke Edima Nesimija na mjesto direktora IDDEEA-e u jeku pasoške krize. Ostavka zbog, kako je obrazloženo, zdravstvenih razloga zamijenjena je savjetničkim mjestom direktora kojeg nema. Iako se spekulisalo da je Nesimi sam sebe imenovao na mjesto savjetnika, odgovornost je na kraju preuzeo njegov zamjenik Radivoje Trbić.

“Јa sam u skladu sa Zakonom o IDDDEEA-i preuzimajući dužnosti direktora po sili zakona razriješio dva prethodna savjetnika koji su bili zaposleni u Kabinetu direktora i pozvao bivšeg direktora da se vrati na posao – na poziciju savjetnika za evropsku regulativu”, rekao je Trbić.

Kao razloge ovog poteza Trbić navodi da je bilo neophodno odmah napraviti zapisnik o prenosu nadležnosti, te nastaviti kontinuitet poslovanja, posebno oko nabavke pasoških knjižica. Osim toga, Trbić ne krije da Nesimija namjerava imenovati kao pravnog zastupnika ukoliko na Sudu BiH dođe do ročišta po tužbama kompanije Gemalto i IDDEEA-e, jer je upravo on sa svojim timom pripremao oba tendera.

Izvor: Rtrs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/slucaj-nesimi-iddeea-kakve-se-igre-igraju-oko-tendera-za-nabavku-pasosa-video/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])