Panika u srpskom selu: Umiru muškarci čije ime počinje na slovo S!

Objavljeno: 25. 2. 2017 u 10:00h

U prokupačkom selu Gornje Kordince zavladala je panika jer je za tri mjeseca preminulo pet osoba i svima ime počinje na slovo S!

“Prvo je preminuo Stanojlo, pa Slobodan. Uslijedio je Stojan, a prije deset dana i Sveta. Tada su već počele da kruže priče po selu da su muškarci s početnim slovom S u imenu ukleti, ali je to više ličilo na šalu koja se prepričava ispred prodavnice. Onda je u utorak preminuo Stole… I sad su svi već ozbiljno počeli da se plaše”, kaže jedan mještanin ovog sela.

Kaže da oni kojima je kobno slovo početno razmišljaju šta im je činiti, kakvim narodnim bajalicama protiv uroka se prikloniti.

“Nastala je pomalo nategnuta situacija. Jedan moj komšija kaže da čak razmišlja da promijeni ime, a svi izbjegavamo da ih oslovimo, prosto da ne malerišemo. Ne vjerujem u te stvari, ali bolje je ipak da ne prizivam”, kaže sagovornik “Kurira”.

U Gornjem Kordincu živi oko 120 mještana, a u prosjeku imaju šezdesetak godina. Izbjegavaju razgovor o ovoj temi. Ako nešto i izuste, kriju ime, kao da je baš njihovo na S… A možda i jeste. Jedino deda Čeda (84) veli da svakom sudnji dan dođe.

“Ma nije to zbog slova, već bolest pritiska. Selo nam se ispraznilo i djeca neće da ostanu ovde, a nama koji smo ostali logično je da se dešava smrt. Nekad su imena na S bila moda, pa se svako drugo muško dijete zvalo Slobodan, Stanojlo, Stole”, nabraja deda Čeda.

Njegova snaja Ružica potvrđuje da su petorica umrla.

“Zaista je tako, ali pravo da vam kažem, ne vjerujem u mračne sile… Neću to ni da pominjem. Ipak, nadam se da je ovdje stavljena tačka”, veli ona.

Al’ kad neće da pominje, možda se malo pribojava, ko bi ga znao. Predsjednik mjesne zajednice Gornje Kordince Zoran Momčilović se priče pribojava. Samo reče da je u selu pretežno starije domaćinstvo, ali da ima i mlađih ljudi. I neće više. Ostali mještani – ćute.

Izvor: Kurir

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/panika-u-srpskom-selu-umiru-muskarci-cije-ime-pocinje-na-slovo-s/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])