Oglasi: Od čaja za potenciju do recepta za ćevape

Objavljeno: 24. 2. 2017 u 19:33h

Stavke iz naslova i mnogobrojni drugi ponuđeni sadržaji samo su neki od interesantnih i pomalo neobičnih oglasa koji “egzistiraju” na internet nebu u BiH.

Internet je svojevrsni buvljak svega i svačega. Na toj globalnoj pijaci ponude i potražnje mogu se pronaći sve vrste proizvoda. Posebnu pažnju plijene internet oglasi koji su ponekad u najmanju ruku maštoviti. Artikli su brojni i različiti kao i njihove cijene pa je tako, na primjer, za polovnu hemijsku olovku potrebno izdvojiti 0,23 KM, za televizor od 40 do 1.000 KM, za patike do 200 KM…

Ukoliko vam nešto treba, a ne znate gdje biste mogli to i da pronađete, zavirite u on-lajn “prodavnicu” jer ćete tamo vjerovatno naći.

Uređaj za sakupljenje pčelinjeg otrova aritikl je u oglasima čija je cijena 250 KM. Pčelinji otrov je jako skup, a koristi se u kozmetici pa ukoliko planirate da se bavite ovim biznisom, možda i nije loša investicija.

Na prodaju su i dimne bombe. U opisu oglsa stoji da su ručno pravljene od sastojaka KNO3 (kalijum nitrat) i šećera te da su izuzetno kvalitetne, a koštaju 7 KM.

U ponudi je i originalni recept za nadaleko poznate travničke ćevape koji pored banjalučkih, sarajevskih i tuzlanskih važe za pravi gurmanski specijalitet. Cijena za “odavanje” tajne iznosi 500 KM, a u oglasu se navodi da se radi o izvornoj recepturi. Uz ovaj recept, kako se ističe, kupac će dobiti za “dž” recept kako se pravi lepinja odnosno somun za travničke ćevape.

“Radi se o nasljeđenom receptu nekada poznate ćevabdžinice u Travniku. Pošto nismo u mogućnosti da se bavimo ovim poslom, odlučili smo da racept prodajemo. Ljudi nam se javljaju sa svih strana i interesovanje je veliko”, rekla nam je u prijatnom telefonskom razgovoru autorka ovog oglasa.

Prodaja svega i svačega nepisano je geslo i za internet oglase na društvenim mrežama koji su sve popularniji na grupama ili stranicama gdje korisnici na raznorazne načine pokušavaju da plasiraju određenu uslugu ili proizvod.

Tako, na primjer, jedan korisnik Facebooka nudi pakovanje čaja “od babinog zuba” za 12 KM, a blagodeti istog su, kako je navedeno, raznolike. U opisu oglasa stoji da se radi o snažnom afrodizijaku koji između ostalog uspješno liječi neplodnost.

“Pakovanje je od 100 grama, a ako se pije dva puta dnevno dovoljno je za tri nedjelje terapije”, navodi se u ovom oglasu.

Surfajući internetom došli smo do podatka da se radi o specifičnoj biljci koja se u SAD i Australiji smatra štetnim korovom, dok se na našim prostorima koristi za liječenje erektilne disfunkcije. Biljka je širom svijeta poznata po raznim nazivima poput đavolji trn i đavolje trepavice.

U moru oglasa pronašli smo i neke čiji autor navodi da prodaje raznorazna sjemena i biljke iz vlastitog uzgoja, a najinteresantniji je svakako onaj u vezi biljke mesožderke (Venerina muholovka). Pitanja u vezi sa ovim oglasom su brojna, a najčešće je da li se ove predatorke mogu hraniti insektima i slično.

“Sjemenje je svježe, iz ove sezone, što je jako bitno za klijavost. Ovoj vrsti je pripadala moja prva mesožderka i mogu reći da nije teška za uzgoj, te je zato preporučujem i početnicima. Umjesto sjemena, možete naručiti odraslu biljku”, navodi se između ostalog u oglasu čiji je autor iz Banjaluke.

Vlasnik mesožderki “set” od pet sjemena prodaje za 5 KM, presađenu malu i mladu sadnicu za 15, dok za odarslu biljku traži 25 KM. Potencijalnim kupcima poručuje da u ponudi ima odrasle mesožderke i sjemena drugih vrsta ovih biljaka iz vlastitog uzgoja.

Sadržaj pojedinih oglasa je šaljiv ali ima i onih koji su odraz surove situacije u društvu. Građani u nadi da će njihova roba naći kupca pokušavaju da zarade prodavajući razne artikle, a neki su odlučili da prodaju i polovnu posteljinu i odjeću po cijeni od 2,50 KM po kilogramu.

Iako polako odlazi u istoriju, njemački Golf 2 i dalje je tražen među građanima BiH što pokazuje i statistika najtraženijih pretraga za januar na poznatom oglasniku olx.ba. Legendarni “Švabo” popeo se na zavidno prvo mjesto, a intersovanja postoje i za pelet, traktore, krave, iphone..

Na stranicama ovog oglasnika može se pronaći sve što ljudskom umu može pasti na pamet, pa se znalo dešavati da se korisnici “zanesu” i objave prodaju ilegalnih stvari poput marihuane i slično, izjavila nam je brend menadžer portala Aida Raonić.

“Takve oglase brišemo, a sporne korisnike suspendujemo. Veoma je teško kontrolisati milionski broj oglasa, pa korisnike koje nam dojave prevaru ili ilegalne aktivnosti nagrađujemo kreditima za promociju. Takođe imamo i dobru saradnju sa nadležnim institucijama sa kojima smo u kontaktu kada se dese zloupotrebe”, pojasnila je Raonićeva.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/oglasi-od-caja-za-potenciju-do-recepta-za-cevape/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot