Ako protest ne urodi plodom, željezničari kreću u štrajk glađu

Objavljeno: 23. 2. 2017 u 14:40h

Radnici “Željeznica RS” mirnim protestima 3. marta zatražiće od uprave preduzeća da im redovno isplaćuje plate i ostale naknade, ali i da prolongira otpuštanje viška zaposlenih dok ne bude izrađen plan njihovog zbrinjavanja.

Predstavnici svih šest sindikata jedinstveni su u pomenutim zahtjevima, koje će upravi “Željeznica” predočiti pred sjedištem preduzeća u Doboju. Ako ovakav vid borbe ne urodi plodom, najavljuju štrajk glađu.

“Protestnom šetnjom od Željezničke stanice u Doboju do sjedišta uprave zatražićemo redovnu isplatu plata, ali i toplog obroka i prevoza, te obustavu primjene sistematizacije dok ne bude napravljen program zbrinjavanja eventualnog viška radnika. Upravi ćemo predočiti i zahtjev da poštuje i isplaćuje radnicima obaveze po izvršnim presudama”, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti ŽRS Zlatko Marin.

Dodao je da radnici traže i da bude pokrenuto pitanje  odgovornosti pojedinaca koji su “Željeznice RS” doveli u ovakvo stanje i da oni budu smijenjeni.

Naglasio je da su ove zahtjeve podržali i predstavnici ostalih sindikata.

“Pored toga, naš sindikat ostaje pri stavu da, ako se ništa od ovih zahtjeva ne realizuje, stupimo u štrajk glađu. Mislim da ćemo i za to dobiti podršku ostalih sindikata. Planiramo da podnesemo i krivičnu prijavu protiv generalnog direktora Dragana Savanovića zbog smanjenja, ali zatim i neisplaćivanja toplog obroka i prevoza”, poručio je Marin.

Savanović, koji je juče na konferenciji za novinare predstavio plan sistematizacije radnih mjesta, pozvao je zaposlene da ne protestuju jer, kako je naveo, time neće ništa postići.

“Obaveze prema radnicima priznajemo. Da smo imali novca,  isplatili bismo sve zaostale naknade”, izjavio je Savanović.

Kada je riječ o novom pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, Savanović je naveo da je trenutno 326 radnika višak.

“Ovim dokumentom planirano je da broj radnika sa 3.101 bude smanjen na 2.775. Radnici koji su višak neće dolaziti na posao, ali će u periodu dok obezbjeđujemo novac za isplatu otpremnina i preostalih obaveza biti na platnom spisku.  Sa završetkom investicionog ciklusa na signalno-bezbjednosnim uređajima, biće dodatno smanjen broj zaposlenih”, rekao je Savanović dodavši da se procjenjuje da će do kraja godine višak biti oko 500 radnika, dok bi uvođenjem novih tehnoloških procesa u “Željeznice” višak moglo biti još toliko zaposlenih. Kazao je da će svi ovi radnici biti zbrinuti ili penzionisanjem ili prekvalifikacijom.

Generalni direktor Dragan Savanović rekao je da je novim pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta predviđeno da preduzeće više nema četiri izvršna direktora, već dva i to za poslove operacija i infrastrukturu.

“Više nećemo imati izvršne direktore za pravne i ekonomske poslove, nego će generalni direktor imati savjetnike za te poslove”, kazao je Savanović.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić izjavio je da ne vidi razloge za štrajk u “Željeznicama”, iako je to pravo radnika koje on ne može i ne želi da ospori. Dodao je da će na zahtjev šest sindikata preduzeća u ponedjeljak biti održan sastanak u Ministarstvu.

“Jedan od razloga i povoda za štrajk vjerovatno je bojazan zaposlenih koga će “zakačiti” restrukturiranje preduzeća”, rekao je Trninić dodavši da se plate i doprinosi isplaćuju redovno “što je uspjeh u današnje vrijeme”.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ako-protest-ne-urodi-plodom-zeljeznicari-krecu-u-strajk-gladu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot