Radioaktivni oblak detektovan nad Evropom!

Objavljeno: 22. 2. 2017 u 11:24h

Širom Evrope zabilježena je mala, ali zabrinjavajuća stopa radijacije, a naučnici bezuspješno pokušavaju da otkriju njen izvor.

Radijacija je zabilježena u januaru ove godine.

Neki sumnjaju da je za sve krivo nuklearno testiranje koje su Rusi izveli na Arktiku, a drugi ipak misle da je za opasno zračenje odgovorno farmaceutska industrija.

Francuski nuklearni institut IRSN, saopštio je da su u tragovima detektovali radioaktivni jod-131 u atmosferi iznad sjeverne Norveške, Finske, Poljske, Njemačke, Češke, Francuske i Španije.

Taj nivo radijacije je sada u granicama normale, ali su stručnjaci zabrinuti jer ne znaju šta je bio uzrok njegovog povećanja.

Norveška agencija za zaštitu od radijacije potvrdila je zabrinjavajuću informaciju, ali uvjerava kako trenutno nema opasnosti za čovečanstvo, piše “Jutarnji list”.

Već se neko vrijeme šuška da je Rusija u tajnosti testirala nuklearno oružje na arktičkom području, navodno u oblasti Novaja Zemlja.

Radioaktivni jod-131 prvi put otkrili su naučnici s dva univerziteta u Kaliforniji 1938, a kasnije su ga povezali s radioizotopom sličnom iz testiranja atomske bombe koja su 1950-ih sproveli Rusi i Amerikanci.

Iste opasne čestice prijetile su i poslije nuklearne katastrofe u Černobilu u Ukrajini 1986. kao i poslije nesreće u nuklearnoj elektrani Fukušima u Japanu 2011.

Ali sporni jod-131 koristi se i u medicinskoj industriji i to za liječenje bolesti i raka povezanih za štitnom žlijezdom.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/radioaktivni-oblak-detektovan-nad-evropom/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])