Cvijanović: Problem oko aranžmana sa MMF-om je u Sarajevu, ne u Banjaluci

Objavljeno: 22. 2. 2017 u 12:57h

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je evidentan problem u vezi sa zastojem aranžmana sa MMF-om, koji je tijesno vezan za Reformsku agendu, ali da on ne stanuje u Banjaluci, već u Sarajevu, pa se tamo mora i rješavati.

Cvijanovićeva je istakla da su toga svjesni i predstavnici međunarodne zajednice, ali o tome nerado govore na konkretan način.

“Da kojim slučajem Repubika Srpska nije izvršila preuzete obaveze, svi bi oni – i stranci i političke Sarajlije – bili vrlo konkretni i vrlo jasno bi nas markirali kao odgovorne. Što se tiče institucija Srpske, mi smo svoj dio posla odradili prije dva mjeseca, a u Sarajevu se još od prošlog proljeća poigravaju i sa Pismom namjere i sa Reformskom agendom, mada su im puna usta priče o reformama”, naglasila je premijer Srpske.

Ona je u izjavi ocijenila da postaje smiješno slušati kako oni koji su sve te procese zablokirali pozivaju na nastavak rada na reformama.

“Najkraće rečeno, mi u Vladi Republike Srpske nemamo namjeru ponovo da se bavimo pitanjima koja su već ranije usaglašena, a koja je onda neko blokirao – što iz hira, što iz nemoći da ih provede. Nemamo namjeru ni trošiti vrijeme po kojekakvim sastancima i otvarati iste teme po milioniti put, znajući da ih drugi nemaju namjeru realizovati”, poručila je Cvijanovićeva.

To što, kaže ona, po bijelom svijetu uprazno pričaju kako se navodno Reformska agenda provodi iako je aranžman sa MMF-om ugrožen, najobičnijan je laž jer su ta dva dokumenta tijesno vezana, u najvećem dijelu sa identičnim obavezama.

Bevanda: Nije dobro prekidati aranžman sa MMF-om

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda smatra da nije dobro prekidati prošireni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji, prije svega, ima reformski karakter.

Bevanda smatra da nastavak aranžmana BiH sa MMF-om nije izvjestan.

“Niko osim Odbora MMF-a ne može dati konačno ocjenu o nastavku aranžmana. Nisu ispunjene obaveze iz Pisma namjere, ali se radi na tome i u proceduri su neke zakonske izmjene koje je nužno završiti”, rekao je Bevanda za “Dnevni avaz”.

Prema njegovim riječima, problem izmjena Zakona o akcizama BiH, što je jedan od glavnih uslova MMF-a, treba rješavati u Parlamentarnoj skupštini BiH.

On navodi da je pokušavao da posredstvom Upravnog odbora /UO/ Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH pronađe adekvatno rješenje, ali u tome nije uspio.

“Ako se entitetske vlade dogovore i ako ne bude politikantstva, onda možemo doći do rješenja”, poručuje Bevanda.

Federalni ministar finansija Jelka Milićević smatra da “nije sve tako crno-bijelo” u vezi sa nastavkom aranžmana sa MMF-om.

Prema njenim riječima, zajednička obaveza entiteta jeste saglasnost i dogovor u vezi sa izmjenama Zakona o akcizama BiH.

Ona ističe da UO UIO BiH, prema Pismu namjere, ima obavezu poravnavanja prihoda između entiteta, a koja se tiče raspodjele PDV-a.

“Na osnovu toga prekjuče smo na sjednici imali tačku o poravnanju prihoda za Federaciju BiH koju, međutim, ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija nije prihvatio, isto kao ni drugi stručnjaci iz tog entiteta. I to je bio uslov. Baš zbog toga ne može se baš govoriti da je Republika Srpska ispunila sve obaveze iz Pisma namjere”, navela je Milićevićeva.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/cvijanovic-problem-oko-aranzmana-sa-mmf-om-je-u-sarajevu-ne-u-banjaluci/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot