Produženi boravak spas za roditelje

Objavljeno: 21. 2. 2017 u 15:09h

U prošireni program za učenike nižih razreda osnovne škole, odnosno produženi boravak i jutarnje čuvanje đaka, u ovoj školskoj godini uključeno je 4.567 učenika u čitavoj Republici Srpskoj.

Roditelji koji imaju puno obaveza i duže radno vrijeme za ovaj program kažu da je spas i idealno rješenje. Djeca u produženom boravku uz pomoć učitelja rade domaće zadatke, druže se sa vršnjacima i usvajaju radne navike.

Prošireni program, koji je organizovan u 69 osnovnih škola u Srpskoj, je besplatan, a roditelji plaćaju jedino ishranu ukoliko se odluče na tu uslugu, s tim da imaju mogućnost i da donose hranu.

Prednost za ovaj vid boravka u školama imaju djeca čija su oba roditelja stalno zaposlena i nemaju člana domaćinstva koji bi se o njima brinuo nakon nastave.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su istakli da se jutarnje čuvanje učenika organizuje u 12 škola, a u 57 produženi boravak.

“Produženi boravak se organizuje za učenike prvog razreda, odnosno prve trijade, zavisno od mogućnosti škole i zainteresovanosti roditelja”, rekli su u Ministarstvu.

Prošireni program od 6.20 do 17.30 časova uveden je i u čelinačkoj Osnovnoj školi “Miloš Dujić”.

“Inicijativa je krenula od roditelja, ali i uprave škole. Imamo dobar odziv, tako da je u proširenom programu sada 31 učenik, a roditelji su već sada zainteresovani da pišu inicijativu da se taj program nastavi”, rekao je direktor škole Siniša Begović.

Dodao je da, osim roditeljima, ovaj program mnogo znači i nastavnicima koji nemaju punu normu časova, jer na taj način mogu da je ostvare.

I na području Dervente povećano je interesovanje roditelja, te je broj grupa rastao od uvođena programa.

“U Osnovnoj školi “19. april” imamo pet grupa u kojima je 107 učenika i broj grupa se povećavao”, rekla je direktorica ove škole Elvira Miljić.

S druge strane, neke škole, koje imaju veći broj prvačića, zbog manjka prostora za redovnu nastavu nisu u mogućnosti da organizuju prošireni program. Takav je slučaj i u bijeljinskoj Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”.

“Roditelji znaju da nemamo prostornih mogućnosti za tako nešto jer imamo 1.476 učenika, a objekat škole je star i ne postoji mogućnost dogradnje”, rekao je direktor škole Predrag Račanović.

U školama ističu da su i mališani veoma zainteresovani za produženi boravak, jer je mnogo opuštenije i zabavnije nego na časovima. Učitelji se trude da djeca što kreativnije provedu vrijeme dok čekaju svoje roditelje. Objašnjavaju da je ovakav vid nastave posebno koristan i za djecu koja imaju poteškoće sa gradivom.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/produzeni-boravak-spas-za-roditelje/||claudebot