Devet auto-mafijaša završilo iza brave

Objavljeno: 21. 2. 2017 u 13:37h

Devet osoba uhapšeno je juče u policijskoj akciji “Iks”, koja je sprovedena u borbi protiv auto-mafije na području Hercegovine.

Jedan osumnjičeni uspio je pobjeći i za njim se traga, a osam osoba ispitane su kao svjedoci.

Svi uhapšeni se terete za krađe i preprodaju skupocjenih automobila, kao i za šverc drogom od 2013. do 2016. Prema nezvaničnim informacijama, među uhapšenima su Ferdo Vukoja iz Gruda i Goran Nižić iz Ljubuškog, koji su i ranije povezivani sa auto-mafijom.

U okviru akcije po nalogu Tužilaštva i Suda BiH pretreseno je deset lokacija na području Ljubuškog, Širokog Brijega, Gruda i Mostara, dok se sprovodi istraga i u Kantonu Sarajevo. Akciju su izveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadno-hercegovačkog kantona.

U Tužilaštvu BiH su kazali da je akcija fokusirana na sprečavanje krađa i preprodaju vozila. Nisu navodili detalje.

“Mogu samo da potvrdim da je uhapšeno više osoba i pretreseno nekoliko lokacija na području Hercegovine. Nosilac akcije je SIPA. Ne mogu da govorim o detaljima”, rekao je portparol MUP-a HNK Dražen Bošnjak.

Iz SIPA je saopšteno da su osumnjičeni uz pomoć sofisticirane opreme krali skupocjena vozila zatim ih rastavljali na dijelove i prodavali u BiH i Hrvatskoj.

Neka vozila su uz novčanu nadoknadu vraćali vlasnicima.

Prema nezvaničnim informacijama, policija je juče pretresla nekoliko auto-otpada na području Hercegovine kao i kuće osumnjičenih. Tokom akcije pretresen je i BMW-ov servis u Mostaru koji se nalazi pored puta između naselja Bakijina Luka i Raštani.

Izvor blizak istrazi ove akcije kazao je da postoje indicije da su pojedina ukradena vozila, s kojim se u vezu dovode osumnjičeni, korišćena u krivičnim djelima kao što su razbojništva. Prema njegovim riječima, spekuliše se da iza krađe više automobila na području HNK-a i Mostara stoji auto-mafija iz Sarajeva i zapadne Hercegovine. Ovaj izvor je pojasnio da je akcija započeta prije prije dva mjeseca, kada je, nakon policijske potjere u mostarskom naselju Rodoč uhapšen Omer Mahmutović (31), stanovnik Ilidže.

“Mahmutović je prethodno u Međugorju učestvovao u krađi džipa BMW njemačkih tablica, čiji se vlasnik, inače gastarbajter, uključio u potjeru pa je lopov izbjegavajući zasjedu sletio s puta i završio na krovu”, kazao je ovaj izvor.

Sumnja se da je Mahmutović bio i za upravljačem ukradenog BMW X6, zagrebačkih oznaka, koji je nedavno učestvovao u nesreći u Istočnoj Ilidži. Vozač je napustio vozilo i pobjegao, a ubrzo se ispostavilo da je džip ukraden u mostarskom naselju Bijeli brijeg. Istragom ovih krađa policija je došla do saznanja o postojanju auto-mafije u Hercegovini.

Ferdo Vukoja iz Gruda i Goran Nižić iz Ljubuškog hapšeni su zbog krađe vozila i u akciji “Trebević” tokom 2013. godine. Na meti su im tada bila skupocjena vozila, uglavnom modeli BMW-a. Vukoja je i vlasnik auto-opada, servisa i restorana u Grudama. Prije skoro deset godina bio je meta bombaškog napada, kada je nepoznata osoba bacila “kašikaru” pred njegovu kuću u Grudama.

Tokom istrage utvrđeno je da auto-mafijaši imaju pomagače koji za njih “tipuju” vozila. To se pokazalo kada je tokom akcije krajem prošle godine u jednoj od unajmljenih garaža pokraj Carinskog mosta u Mostaru pronađen ukradeni BMW satelitskim praćenjem (GPS).

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/devet-auto-mafijasa-zavrsilo-iza-brave/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])