Najskuplji ukradeni auto vrijedan 180.000 KM

Objavljeno: 20. 2. 2017 u 14:50h

U borbi protiv auto-mafije u Srpskoj u posljednje vrijeme zabilježeni su zavidni rezultati, pa je broj ukradenih automobila iz godine u godinu sve manji.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, u prošloj godini ukradeno je 126 vozila, što je za 26,7 odsto manje nego u 2015. tokom koje su lopovi odvezli 172 automobila.

“Na pad broja krađa vozila uticale su pojačane aktivnosti i preventivno djelovanje policijskih službenika”, rekao je portparol MUP-a RS Milan Salamadija.

Istakao je da su i prošle godine, kao i u dosadašnjem periodu, na  meti lopova uglavnom bila vozila proizvođača “Folksvagen”, “Audi” i BMW. Salamadija kaže da lopovi vozilo, u zavisnosti od obezbjeđenja i alarma, nekad mogu ukrasti i za svega deset sekundi.

“Najviše se kradu “golfovi”, a zatim “pasati” i “audiji”. Na ljestvici njihovih želja visoko su i razni modeli “mercedesa” i “audija”, pojasnio je Salamadija i dodao da se vozila najčešće kradu s javnih parkinga i površina.

Najskuplji automobil koji je ukraden prošle godine bio je “porše makan” vrijedan 98.000 švajcarskih franaka ili oko 180.000 KM. Ukraden je 10. avgusta u Kozluku. Vlasnik ovog četvorotočkaša imao je sreće pa je policija za svega sedam dana pronašla vozilo i vratila mu ga.

Policijski podaci govore da su lopovi prošle godine  najviše krali vozila na području Banjaluke, Doboja i Prijedora. Slijede Istočno Sarajevo i Zvornik.

“U Banjaluci je tokom tog perioda ukraden 51 automobil, a u Doboju 19 četvorotočkaša. Prijedorski CJB zabilježio je 17, a CJB Istočno Sarajevo 14 krađa. I u Zvorniku je ukradeno 14 vozila”, rekao je Salamadija.

Za razliku od ovih gradova, vlasnici automobila u Trebinju i Bijeljini ne treba toliko da strahuju, jer su za 12 mjeseci u “gradu pod platanima” ukradena svega četiri automobila, a u Bijeljini njih devet. U policiji su pojasnili da lopovi često nakon krađe uz pomoć saradnika falsifikovanjem dobijaju nove identifikacione oznake za automobile. Nakon toga ta vozila s lažnim papirima uglavnom se prevoze u druge države, gdje ih uz lažnu dokumentaciju registruju i koriste kao legalna.

Prema podacima MUP-a RS, lopovi sve više koriste savremeniji alat za svoje “pohode” na omiljene četvorotočkaše.

“Tehnike za krađu su raznolike, od korišćenja originalnih ključeva, provaljivanja u vozilo pomoću sirovih ključeva za lomljenje brave, spajanja kablova do otimanja vozila uz prijetnju silom ili oružjem. Lopovi često idu u krađu sa specijalizovanim alatom tzv. “čupalicama” za vađenje uloška brave i dekodiranje elektronskim alatima”, pojasnili su u policiji.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/automobilizam/najskuplji-ukradeni-auto-vrijedan-180-000-km/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot