Mektić: Građani BiH ostaju 21. marta bez pasoša

Objavljeno: 20. 2. 2017 u 15:27h

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ocijenio je da je od krucijalne važnosti da se pitanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije vrati u institucije sistema.

Mektić je pozvao one koji su to pitanje “izbacili” iz institucija da ga hitno vrate i stabilizuju situaciju, jer se, u suprotnom, “srlja u sunovrat”.

“Proces oko revizije je neko ‘izbacio’ iz institucija sistema BiH i prenio na neke neformalne grupe i nevladine organizacije i sada je najveća odgovornost na tim ljudima da to vrate u sistem”, rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je istakao da je činjenica da institucije sistema nisu posvetile pažnju tom pitanju i da je to tragedija za BiH, te da se u sve uvukla i diplomatija BiH.

“Utiče se poprečno i paralelno na rad naših diplomatsko-konzularnih predstavništava i idemo u sunovrat. Ne može se Predsjedištvo BiH ignorisati, zbog čega smo sada zapali i u probleme sa Ministarstvom inostranih poslova da, kao organ nadležan za spoljnu politiku, raspravlja o tome”, kaže Mektić.

On je upozorio da, ako se “razvali” i diplomatija BiH, onda će BiH postojati unutar granica, ali ne i vani.

Na pitanje da li će SDS, čiji je član, zatražiti njegovu smjenu, Mektić je odgovorio da to ne očekuje, jer sve što radi je u dogovoru sa rukovodstvom ove stranke.

Mektić je istakao da je pesimista kada je riječ o rješavanju problema pasoša, te izrazio bojazan da bi građani nakon 21. marta mogli ostati bez ovog identifikacionog dokumenta.

Govoreći o problemima u vezi sa izdavanjem pasoša, Mektić tvrdi da je prethodnih godina napravljen vrlo štetan ugovor sa firmom “Milbauer” i da se BiH sada ne može “iz toga izvući”.

On je zatražio od Tužilaštva BiH da se pozabavi ovim pitanjem i procesuira one koji su doveli do ovakve situacije, te dodao da “nije teško dokazati ko je kriv” i da su direktno oštećeni građani BiH.

Mektić je na današnjoj konferenciji za novinare iznio i niz optužbi na račun predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a u parlamentu BiH Staše Košarca, optužujući ga za nezakonito poslovanje njegove privatne firme, kao i za nasilje u porodici.

On je poručio Košarcu da se “pozabavi prijavama koje ima zbog privatne firme”.

Mektić je u današnjoj izjavi novinarima ponovio da nije izašao na referendum o Danu Republike Srpske, jer je, kako ja naveo, zloupotrijebljen od predsjednika Srpske Milorada Dodika, “koji ga je zakazao na sedam dana prije lokalnih izbora”.

Mektić tvrdi da referendum i reviziju tužbe ne dovodi u istu ravan, već lidere SNSD-a i SDA Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića zbog “nacionalističke i ekstremističke retorike”.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/mektic-gradani-bih-ostaju-21-marta-bez-pasosa/||claudebot