Četvrtina učenika “padne” već na polugodištu

Objavljeno: 20. 2. 2017 u 15:57h

Za učenike osnovnih i srednjih škola drugo polugodište je davno počelo, ali kada bi se ocjene sada zaključivale svaki četvrti učenik srednje škole išao bi na popravni.

Dok svaki deseti osnovac na kraju prvog polugodišta ima negativnu ocjenu, u srednjim školama je stanje alarmantnije. Tek 70 odsto njih dobilo bi svjedočanstvo da se može upisati u naredni razred.

Prema podacima do kojih su došle “Nezavisne”, a kojima raspolaže Republički pedagoški zavod pri Ministarstvu obrazovanja Republike Srpske, učenici srednjih škola nemaju se čim pohvaliti jer je samo 15,78 odsto njih prošlo odličnim uspjehom, za razliku od osnovaca, gdje je 42,80 odsto odlikaša. Loše izgleda i podatak da je prosječna ocjena na kraju prvog polugodišta srednjih škola trojka. S dobrim uspjehom srednju školu završi svaki peti učenik, dok se s dvojkom provuče tek poneki đak.

Zanimljivo je da među učenicima najviše bude vrlo dobrih  skoro trećina.

Darko Aničić, predsjednik Savjeta učenika prijedorske regije, kaže da đaci učenje odlažu za drugo polugodište.

“Prvo polugodište im nije bitno, zato što se ta jedna ocjena prenosi i čak i ako padnu na polugodištu mogu na kraju godine ispraviti jedinicu na trojku ili čak na četvorku, a trojku na peticu. Dosta ih ima i strah od popravnog, pa u drugom polugodištu zapnu i potrude se da isprave ocjene. Neki se boje i kazne od roditelja”, naglašava Aničić.

Za prosvjetne radnike pojava negativno ocijenjenih učenika na kraju prvog polugodišta nije neuobičajena, a ovogodišnji rezultati ne razlikuju se bitno od prošlogodišnjih.

“Učenici se opuste u prvom polugodištu i dosta njih se zadovolji prolazom. Slabije uče jer znaju da se samo zaključna ocjena prenosi u drugo polugodište, u prvom su manje motivisani i zbog toga nemaju ni kontinuitet u učenju. Učenici obično pojačavaju učenje prije zaključivanja ocjena”, objašnjava Radenko Todorović, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Semberije i Majevice.

Da se istrajanim radom i redovnom komunikacijom s roditeljima problem velikog broja negativnih ocjena na polugodištu do kraja školske godine može uspješno riješiti, potvrđuje Kristina Mrđa, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Banjaluka.

“Do kraja školske godine ta se situacija drastično popravi. Radi se o tome da se mlađi učenici prvi put susreću s novom sredinom, profesorima, s nekim predmetima, prvenstveno vezanim uz struku, i puno njih se ne snađe u novoj situaciji”, smatra Mrđa i dodaje da je uspjeh na kraju godine mnogo bolji.

Osnovne škole (u procentima)

  • Odličnih                     42,80
  • Vrlo dobrih                 31,36
  • Dobrih                        16,24
  • Dovoljnih                       0,92
  • Prolazi                        91,32
  • Nedovoljnih                   9,43
  • Srednja ocjena              4,02

Srednje škole (u procentima)

  • Odličnih                             15,78
  • Vrlo dobrih                         30,44
  • Dobrih                               22,75
  • Dovoljnih                             1,60
  • Prolazi                              70,40
  • Nedovoljnih                       28,60
  • Neocijenjenih                     0,64
  • Srednja ocjena                   3,01

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/cetvrtina-ucenika-padne-vec-na-polugodistu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot